EBRD i KFW finansiraju dalekovod do Pljevalja, kamata 2,4 odsto, grejs period tri godine

Dodajte komentar

Izgradnju 400 kilovoltnog dalekovoda na relaciji Pljevlja-Tivat vrijednog 85 miliona eura, finansiraće EBRD i KFW po veoma povoljnim uslovima. EBRD će dati 60 miliona eura, a KFW 25 miliona eura. Kamate za kredit za najveći projekat koji realizuje državna kompanija, su izuzetno povoljne. Tako su kamate kod KFW banke 2,4 odsto na godišnjem nivou, dok je kod EBRD jedan odsto plus Euribor. Država će dati garancije za ovaj kredit, piše Portal Analitika.

Dalekovod Tivat –Pljevlja je dio velikog projekta podvodnog kabla koji će povezati Crnu Goru i Italiju. Izgradnjom kabla osnažiće se unutrašnje i regionalne prenosne mreže kao preduslova za uspostavljanje regionalnog trţišta električne energije. Osim toga, izgradnja  dalekovoda biće pozitivan signal za investicije u nove obnovljive izvore energije kao što su hidroelektrane na Morači, Komarnici i u Beranama, male hidroelektrane i vjetrenjače za proizvodnju električne energije.

Kredit kod KFW: Ukupan iznos sredstava koja će biti opredijeljena za ovaj projekat od strane KfW banke biće 25 miliona eura. Ugovorom je predviđeno da se kredit vraća u periodu od 9 godina. Sredstva kredita biće vraćana u 18 jednakih ili pribliţno jednakih polugodišnjih rata, počevši od decembra 2016. godine. Kredit podliježe fiksnoj kamatnoj stopi u iznosu od 2, 4 odsto. Ugovorom o kreditu, predviđeno je da će se na angažovana a neiskorišćena sredstva plaćati provizija, u visini od 0,25 odsto godišnje, a nadoknada za obradu kredita 1 odsto od ukupne vrijednosti kredita.

 

Kredit kod EBRD: Ukupna vrijednost sredstava koja će biti opredijeljena za ovaj projekat od strane EBRD-a iznosiće 60 miliona eura. Sredstva kredita podijeljena su u 12 tranši u najmanjem iznosu od po 5 miliona eura, i biće povlačena svake godine u iznosu koji bude definisana godišnjim zakonom o budžetu, a u skladu sa potreba za koje zahtjeva realizacija projekta. Ugovorom je predviđeno da se kredit vraća u periodu od 12 godina u jednakim ili približno jednakim polugodišnjim ratama. Prva rata otplate kredita biće plaćena u septembru 2016. godine, a posljednja u septembru 2028. godine. Naknada za angažovana a neiskorišćena sredstva iznosiće od 0, 5 odsto godišnje. Takođe, nadoknada za obradu kredita iznosiće 1 odsto od ukupne vrijednosti kredita.

Nacrtom oba Ugovora o kreditu predviđeno je izdavanje garancije od države za pomenute kreditne aranžmane. U skladu sa tim, Crna Gora će kao garant garantovati za blagovremeno i uredno izvršavanje obaveza zajmoprimca. Pomenute garancije predviđaju da garant kao primarni dužnik, garantuje pravovremeno i tačno plaćanje bilo kog i svih iznosa, kao i tačno izvršenje svih drugih obaveza zajmoprimca, kako je definisano ugovorima o kreditu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *