Vlada od dužnika uzima hiljadu i po stanova

Dodajte komentar

Ako uspije da sprovede odluku da se poreski dug naplati nekretninama, Vlada će iznenada postati vlasnik 1,5 hiljada stanova ili 800 poslovnih prostora.

Prema podacima Poreske uprave, poreski dug iznosi 354 miliona eura, ali je svega 106 miliona naplativo. Danu je nezvanično rečeno da će nekretnine dobijene na taj način država prodati ili koristiti za potrebe državnih ograna, kako bi smanjila troškovi zakupa od 7,7 miliona eura. 

Milionski iznos poreskog duga prelazi 11 odsto BDP-a, pa je Crna Gora u tom dijelu ubjedljivi lider u regionu. Međutim, kako je nedavno izjavio direktor Poreske uprave Milan Lakićević na skupu u Bečićima, čak 70 odsto duga, odnosno 248 miliona eura je nenaplativo.

Način plaćanja poreza imovinom uređen je Uredbom o postupku naplate poreskih potraživanja imovnom poreskih obveznika, koja je stupila na snagu 16. aprila. Tu uredbu su pozdravili vlasnici građevinskih kompanija, Unija poslodavaca, dok stručna javnost upozorava na mogućnost zloupotrebe kod procjene, kao i uredbu treba primjenjivati neselektivno.

Imovinom poreskog obveznika smatra se stambeno poslovna zgrada, stambena jedinica i poslovni objekat, za koje su vlasnici dužni da dokažu da nijesu pod teretom i organičenjima, kao i da su plaćene komunalije. Dužnik treba da dostavi i izvještaj revizora o vrijednosti imovine kojom se izmiruje poreski dug.

Vlasnik kompanije Zetagradnja Blagota Radović smatra da je ovakav način plaćanja poreza olakšavajuća okolnost za velike dužnike.

„Ja tu mogućnost ne mogu iskoristiti, jer ne dugujem ništa, a vjerovatno da će dužnicima to biti i te kako olakšavajuća okolnost“, kazao je Radović Danu.

Plaćanje poreza na taj način biće olakšano poreskim obveznicima i državi smatra Danilo Petrović iz Cijevne komerc.

„Država plaća velike troškove zakupa, pa na taj način može da stvara svoju imovinu. U tom slučaju ispada isto kao da su kupili imovinu na lizing, ali ne plaćaju rate. Imovinu dobijenu na taj način mogu i da rentiraju“, kazao je Petrović, pojašnjavajući da je to sigurna naplata poreza.

Iz Poreske uprave kazali su da je odziv dužnika dobar, kao i da je i do sada bilo interesovanja, naročito u Podgorici.

„Ta odluka pokazuje spremnost države da se obračuna sa problemom rastućeg poreskog duga, kao i da nelikvidnost kompanija ne smatra ključnom preprekom za naplatu potraživanja“, smatra ekonomski analitičar Media grupe Ana Nives Radović.

Prema njenim riječima ključno je da se uredba primjenjuje neselektivno i da, s obzirom da nije potrebno zbog tokova novca čekati određeni finansijski trenutak, u što kraćem roku da očekivane rezultate.

Oa je istiakla da prenos imovine u državno vlasništvo ne doprinosi direktno državnom budžetu sve do trenutka dok se oduzete nekretnine ne prodaju, ili ne počnu koristiti za smještaj javnih ustanova.

„Važno je da ne dođe do zloupotrebe u dvije faze procesa. Prvo kod procjene vrijednosti imovine, a drugo, prodaja ili odobravanja korišćenja mora da bude krajnje transparentno. Ima mnogo prosvjetnih i zdravstvenih radnika bez stana, a očit je nedostatak prostora za brojne djelatnosti od društvenog značaja“, zaključila je Radovićeva.

Kompenzacija dijela poreskog duga biće završena prije nego Vlada objavi crnu listu dužnika u junu. Tu listu će Crna Gora objaviti poslednja u regionu.

DAN, CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *