Lazović: Vlada ne može da pozajmljuje novac privatnim firmama

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, kazao je za Atlas TV, uoči sjutrašnjeg sastanka Komisije za ekonomsku politiku, da Vlada ne može, da pozajmljuje novac privatnim firmama. Ipak, očekuje od ministarstava ekonomije i finansija, da sjutra ponude zakonski održivo rješenje, za Rudnike boksita.

Rudari te kompanije, već deset dana protestuju u jami Biočki stan, jer im Vlada nije odobrila pozajmicu, za isplatu plate i po. Sada za izlazak iz jame traže sedam plata, i pokretanje proizvodnje, a od sjutrašnjeg sastanka, kako kažu, očekuju mnogo.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, nada se da će sjutrašnja sjednica Komisije za ekonomsku politiku donijeti, kako kaže, zakonski održivo rješenje za zahtjeve rudara rudnika Boksita. Lazović, kako je rekao Atlas televiziji, rješenje očekuje od ministarstava ekonomije i finansija i ako napominje da je sami institut pozajmice problematičan.

“Vlada ne može pozajmljivati novac, jer ako bi tako krenuli, malo bi nam bilo i tri budžeta koliko bi zahtjeva bilo iz cijele CG. Zašto sjutra ne bi pozajmili i svim drugim privatnim firmama čiji radnici nijesu primali plate? A takvih slučajeva, nažalost, ima koliko god hoćete. Namjera je i da sjutra, pored traženja održivog rješenja za trenutne zahtjeve, na sjednici razmotrimo i predlog ministrarstva ekonomije u pogledu toga šta će dalje biti sa ovom firmom, te hoće li, u uslovima potpune nezainteresovanosti poslodavca, kompanije CEAC, radnici za par mjeseci biti prinuđeni da postavljaju slične ultimatume”, poručuje Lazović.

Rudari su u jamu Biočki stan ušli, jer im Vlada nije odobrila pozajmicu od 320 hiljada eura za isplatu skoro dvije plate, a u međuvremenu su proširili zahtjeve, pa traže isplatu sedam zarada i pokretanje proizvodnje. Oni od sjutrašnje sjednice KEP-a, očekuju mnogo.

Predsjednik samostalnog sindikata rudnika boksita, Borisav Bojanović, nada se da će predstavnici Vlade shvatiti da se 5 kilometara ispod zemlje nalaze radnici, koji pokušavaju da se izbore za svoja prava.

“Mi ćemo sa svom dokumentacijom i papirologijom pokušati da ih ubijedimo da je Rudnik boksita potreban ovoj državi jer ugovori koji su potpisani o prodaji rude vrijedni između 5 i po i 6 miliona eura to garantuju”, kaže Bojanović.

Deseta noć za rudare u jami bila je veoma teška, kaže Bojanović koji je pokušao nekoliko njih da ubijedi da izađu iz jame i obrate se ljekaru.

Ukoliko zaključci sa sjutrašnje sjednice ne budu značili ispunjenje njihovih zahtjeva, više od 100 rudara će, kako je ranije najavljeno u jamu, a moguć je i strajk glađu i prekid komunikacije sa javnošću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *