Zavod za zapošljavanje: 9.870 osoba prima naknadu za nezaposlene

Dodajte komentar

Gotovo 9.900 nezaposlenih u Crnoj Gori prima novčanu naknadu od Zavoda za zapošljavanje. Ta naknada iznosi 33 ili 58 eura, u zavisnosti od toga da li im je radni odnos prestao prije ili poslije 2010., kada je na snagu stupio novi Zakon o zapošljavanju.

Na evidenciji Biroa rada u Podgorici trenutno je registrovano 7.800 nezaposlenih kaže za Antenu M, PR Zavoda za zapošljavanje Danka Ćetković:

-Birou rada Podgorica pripadaju još kancelarije Cetinje, Danilovgrad i Kolašin. Na Cetinju ima više od hiljadu i po nezaposlenih, u Danilovgradu nešto više od 800 i u Kolašinu blizu 700 nezaposlenih. Imamo ukupno 9.870 korisnika novčane naknade u cijeloj Crnoj Gori,kaže ona.

Visina naknade koju prijavljeni na Birou rada dobijaju zavisi od zakona koji je važio u momentu kada su ostali bez posla: Trenutna naknada po važećem Zakonu o zapošljavanju iz 2010. je 57, 96 eura ili 40 odsto minimalne zarade. Ta naknada je ista bez obzira na zanimanje ili radno mjesto na kojem je osoba radila. Takođe imamo i novčanu naknadu prema ranijem zakonu koja iznosi 33 eura, prenosi portal Analitika.

Ukoliko je radni odnos prekinut zbog viška radne snage ili im je istekao ugovor na određeno vrijeme, te ako se nezaposleni prijavi u roku od 30 dana, a pritom ima svu dokumentaciju kojom će potkrijepiti taj radni odnos, može ostvariti pravo na novčanu naknadu sa biroa, kaže Ćetković:

-Novčanu naknadu primaju samo osobe koje su prethodno bile neprekidno u radnom odnosu u posljednjih 12 mjeseci ili sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci i osobe kojima je radni odnos prestao bez njihove saglasnosti i volje, ističe ona.

Iz Zavoda za zapošljavanje kažu i da se na zavodu nalaze i osobe koje su ostvarile pravo na takozvanu minimalnu penziju. Naglašavaju da postoji utvrđen plan isplate, te da su te naknade redovne do 10. u mjesecu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *