Propast Agrobanke i RBV koštao Srbiju 600 miliona eura

Dodajte komentar

Ukupan trošak države koji je nastao propadanjem Nove Agrobanke i Razvoje banke Vojvodine iznosi 600 miliona eura, izjavio je za RTS savetnik ministra finansija Branko Popović.

“Troškovi svih prethodnih pokušaja rješavanja problema u posljednjih nekoliko godina su doveli do toga da je ukupan trošak Nove Agrobanke i RBV 600 miliona eura”, rekao je Popović.

On je dodao i da su na primjerima Agrobanke i RBV definisana dva principa – održivog rješenja i minimum troškova za poreske obveznike, kojima će se rukovoditi i u budućnosti u sličnim situacijama.

Popović je podsjetio da Agrobanka nije bila državna banka kada je propala, već da je to postala lošom brigom države.

“One su postale državne banke zato što ih država nije adekvatno tretirala i stvorila je agoniju koje su završila velikim troškovima”, istakao je Popović.

On je dodao da rješenja za Agrobanku i RBV nisu bila stvar političke odluke, već rezultatat “bankarske matematike i analize”.

Popović je naveo da je u Srbiji broj poslovnih banaka preveliki za snagu ekonomije i najavio da će ih do kraja ove ili naredne godine biti ih znatno manje.

Popović je najavio najmanje jednu dokapitalizaciju Poštanske štedionice, koja je uspješno obavila integraciju Nove Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *