Euro ojačao, uprkos smanjenju kamate ECB-a

Dodajte komentar

Euro je na valutnim tržištima prošle sedmice ojačao, uprkos smanjenju kamate Evropske centralne banke, no kurs mu je znatno oscilirao zbog mogućih novih mjera za podsticanje ekonomije eurozone iz recesije.

Kurs eura prema američkoj valuti ojačao je prošle sedmice 0,7 posto, na 1,3115 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu skočio 1,7 posto, na 129,85 jena.I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 1 posto, na 99 jena.

U četvrtak je ECB, po prvi put nakon 10 mjeseci, smanjio ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niski nivo od 0,50 posto, kako bi podstakao izlazak ekonomije eurozone iz recesije, s obzirom da niz posljednjih makroekonomskih podataka upućuje na produbljivanje krize.

Kako je taj potez bio očekivan, kurs eura znatno je porastao nakon saopštenja centralne banke, probivši se iznad nvoa od 1,32 dolara.

Međutim, ubrzo se evropska valuta našla pod pritiskom jer je predsjednik ECB-a Mario Draghi najavio i nove mjere, ako to bude potrebno. Među ostalim, i smanjenje kamate na depozite banaka u negativno područje, što znači da bi centralna banka ustvari započela bankama zaračunavati držanje njihovog novca preko noći.

Na taj bi način monetarne vlasti mogle pokušati navesti banke da više kreditiraju kompanije i stanovništvo, objašnjavaju analitičari. Zbog toga je cijena eura zaronila ispod 1,31 dolara.

Ipak, u petak se vratila iznad tog nivoa jer je službenik ECB-a Ewald Nowotny kazao kako mogućnost da ECB spusti kamatu na depozite banaka u negativno područje u kratkome roku nije relevantna opcija.

Uprkos nizu pokazatelja da se recesija u eurozoni produbljuje, dolar nije uspio ojačati prema euru jer ni u američkoj ekonomiji situacija nije baš sjajna.

Zbog toga su čelnici američke centralne banke Feda u srijedu poručili da će nastaviti sprovoditi programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica dosadašnjim tempom od 85 milijardi dolara mjesečno, a ako bude potrebno, možda će ih i povećati.

Zbog toga je američka valuta bila pod pritiskom sve do petka, kada joj je podršku pružilo bolje nego što se očekivalo izvještaj o zaposlenosti u SAD-u.

U aprilu je, naime, otvoreno 165.000 novih radnih mjesta, više od očekivanih 145.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula sa 7,6 na 7,5 posto, najniži nivo u četiri godine, prenosi portal Banka.

“Proljećno usporavanje rasta ekonomije možda i nije tako izrazito kao što se strahovalo. To je dobra vijest za dolar, posebno nakon ovonedjeljnog saopštenja sa sastanka američke centralne banke, što još veći fokus stavlja na novi niz pokazatelja iz SAD-a”, kaže Omer Esiner, analitičar u Commonwealth Foreign Exchangeu.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *