Vlada ne zna šta će sa KAP-om

Dodajte komentar

Poslije usvajanja seta zaključaka u Skupštini u vezi sa budućnošću Kombinata aluminijuma i Rudnika boksita, blokiran je Vladin plan da se privatizacioni ugovori sa ruskim partnerom, CEAC-om, raskinu uz isplatu naknade od 40 miliona eura, tumače u izvršnoj vlasti.

„Vladin model rješavanja problema je odbijen, a razočaravajuće je što nakon dva i po mjeseca poslanici nijesu usaglasili nijedan konkretan predlog, kao alternativu tome. Nijesu usaglasili da se problem KAP-a rješava kroz stečaj, ni da se ide na arbitražu sa CEAC-om, niti da se kompanija povjeri na upravljanje turskoj Tosjali grupi“, rečeno je juče „Vijestima“ nezvanično iz Vlade.

Sagovornik tvrdi da je nakon usvajanja zaključaka u parlamentu Vlada samo dobila “zeleno svjetlo” za rješavanje problema koji se odnosi na dug za struju.

“I to rješenje ponovo će se naći pred poslanicima”, dodao je izvor “Vijesti”

KAP duguje EPCG 44 miliona eura za neplaćenu struju, Montenegrobonusu devet miliona, a Crnogorskom elektroprenosu, koji od Nove godine pod dosta čudnim okolnostima snabdijeva KAP strujom, 14 miliona eura.

KAP spada na svega 500 radnika

Sva tri zasad predložena modela za spas KAP-a podrazumijevala su smanjenje broja radnika sa 1.200 na 500. Skupštinski zaključci sada su samo potvrdili da se mora voditi računa o važećim kolektivnim ugovorima koji za prekobrojne predviđaju otpremnina od 18.000 do 50.000 eura.

Predsjedik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić rekao je “Vijestima” da radnici “nijesu zadovoljni” odlukom Skupštine i da su “više očekivali”.

“Sa ovim što je usvojeno dobili su samo garanciju da će proizvodnja biti održavana još neko vrijeme, pominje se oktobar, do kada bi trebalo da bude završena studija održivosti KAP-a. Ovo zato doživljavamo samo kao prolongiranje problema”, dodao je Krivokapić.

On je istakao da su očekivali da Vlade odmah raskine ugovor sa CEAC-om.

“Sigurni smo da je to bilo izvodljivo isplatom onih 40 miliona eura. Oni neće otići iz Kombinata bez tih para. Kako nismo raskinuli ugovor prije godinu, toliki novac mi smo kroz struju već dali”, naveo je Krivokapić.

Treći put u posljednjih 14 mjeseci, Skupština je u utorak, glasovima SNP-a i DPS-a, zadužila Vladu da raskine ugovor sa CEAC-om. Ovaj put je preporuka da se to uradi na “najefikasniji i naekonomičniji” način, bez naknade, ali niko ne saopštava kako.

Vlada je zadužena da obezbijedi dalje snabdijevanje KAP-a električnom energijom, zbrinjavanje prekobrojnih radnika KAP-a i Boksita u skladu sa odredbama kolektivnih ugovora, nađe model za plaćanje 44 miliona duga EPCG, do 20. maja formira stručni tim eksperata koji će do 20. oktobra podnijeti Skupštini na usvajanje Studiju dugoročne održivosti i razvoja aluminijumske industrije. Revizija kompletnih dugova KAP-a trebalo bi da bude obavljena do 30. juna

Prvi model, osim isplate CEAC-a, predviđao je zaključenje šestogodišnjeg ugovora između KAP-a i EPCG, kao i garantovanu cijenu struje od 27,5 eura po megavatu. U Vladi su bili ubijeđeni da je taj model održiv te da bi KAP sam mogao u ratama da isplatiti dug Rusima. Međutim, na svjetskoj berzi u međuvremenu je cijena aluminijuma pala sa oko 2.000 na 1.788 dolara po toni čime je doveden u pitanje ovaj model.

Drugi model je bio stečaj kojim bi državi odmah na naplatu stigla 103 miliona eura kredita za koje je Vlada garantovala. Treća alternativa bila je ustupanje KAP-a i Boksita Tosjali grupi, koji su osim praštanja duga za KAP tražili i besplatne koncesije za boksit i ugalj za novu termoelektranu koju bi gradili u Pljevljima.

Potpredsjednik Skupštine i poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović ocijenio je da je lider SNP-a Srđan Milić „pružio ruku i napravio pakt sa režimom“ umjesto da izazove potpunu krizu vlasti

Radulović: Legalizovane koruptivne radnje DPS-a

Potpredsjednik Skupštine i poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović ocijenio je juče da je lider SNP-a Srđan Milić „pružio ruku i napravio pakt sa režimom“, umjesto da izazove potpunu krizu vlasti. „Šokantno je da sada SNP legalizuje sve dosadašnje koruptivne radnje koje je DPS radio u prethodnom periodu i koju su Crnu Goru i njen metalurško-energetski kompleks koštale više od mlijardu“, kazao je Radulović.

DF nije prisustvovao sjednici, jer bojkotuje rad parlamenta. On je istakao da u pojedinim zaključima ima i „gluposti“, a da je zaključak koji se tiče pisanja strategije održivosti KAP do 20. oktobra preuzet od DF-a, s tim što je krajnji rok dva dana kraći.

Radulović tvrdi da Rusi iz KAP-a „neće otići praznih džepova“. „Ugovor sa ofšor firmom CEAC, kao i ugovor o prodaji metala Glenkoru odmah se moraju raskinuti i ustanoviti kakvi su pravi bilansi KAP-a. U tu kompaniju moraju ući policija i državni tužilac, pa tek onda praviti dalju strategiju. Bez prethodna dva uslova ne može se doći do optimalnih rješenja“, naglasio je Radulović.

SNP: Konkretne modele Vlada treba da sprovede

Iz Socijalističke narodne partije juče su saopštili da su zaključke o KAP-u i Boksitima predložili Skupštini, koja ih je u utorak usvojila, da bi spriječili dalje katastrofalno vođenje ekonomske politike Vlade u ovim kompanijama. “Nemamo dilemu da će sve ovo u najskorije vrijeme rezultirati političkom odgovornošću Vlade, ali i potrebom procesuiranja pojedinačne krivično-pravne odgovornosti prema onima koji su odgovorni za ugovorne aranžmane koji su Crnoj Gori donijeli štetu koja sigurno prelazi milijardu eura.

Na ovo upućuje i najnoviji nalaz DRI o kontroli državnih garancija izdatih KAP-u”, smatraju u SNP-u, čiji je predsjednik Srđan Milić. Poslanički klub SNP-a naglašava da “zaključci ni Vladi niti bilo kojem drugom organu ne dozvoljavaju da budžet i građane Crne Gore nanovo zadužuju nijednim centom. Oni navode da je jasno definisano da ugovor sa CEAC-om treba raskinuti na njegovu štetu jer nije poštovao ugovorene obaveze.

“Zaključci Skupštine ne sadrže konkretne modele raskida ugovora sa CEAC-om i izmirivanja međusobnih obaveza KAP-a i EPCG jer su to pitanja koja su u ustavnoj nadležnosti Vlade, koja vodi spoljnu i unutrašnju politiku”, saopšteno je iz Kluba poslanika SNP-a.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *