Privreda posle smrti Tita i danas

Dodajte komentar

Ekonomista Milan Kovačević ocijenio je da je i u vrijeme smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita i sada politika previše uticala na ekonomiju.

Kovačević navodi da je u oba perioda privredi nedostajao novac, ali da je prije 33 godine bilo mnogo više optimizma.“U to vrijeme ekonomija i politika bili su potpuno pomiješani, ali se toga nismo oslobodili ni danas, tako da i sada u velikoj mjeri partije na vlasti previše utiču na privredu, umjesto da stvore bolji sistem tako da privatni sektor što bolje funkcioniše”, kazao je on agenciji Beta.

Kovačević je kazao da su mjereno statistički, mnogi ljudi prije 33 godine živjeli mnogo bolje nego danas, ali da je uporedjenje dva perioda potrebno postaviti u kontekst vremena.

“Tada smo imali jedan blaži oblik socijalizma, sa samoupravljanjem i društvenom svojinoma kobinovano sa tržištem koji je davao dosta dobre rezultate, ali je ipak imao jedan veliki nedostatak, što nije ostvarivao dovoljnu rentabilnost i stalno mu je nedostajao kapital sa strane”, kazao je on .

Zbog toga, kazao je Kovačević, u periodu posle Titove smrti je došlo do velike zaduženosti Jugoslavije.

“Mi i sada pravimo jedan veliki problem sebi. To je da imamo preskupu državu i da se za budžet izuzetno mnogo zadužujemo. To što se za budžet zadužujemo stotinama miliona eura ne daje efekte nego nas gura u još veće dužničke probleme”, ocenio je on.

Kako je naglasio Kovačević, ne može se trošenjem kroz budžet stvoriti efikasnija i veću proizvodnja i povećanje izvoza tako da možete da vraćate dugove.

“Relativno mali dio (pozajmljenog novca) se upotrebljava za podizanje privrede, naročito izvozne. To moramo brzo preokrenuti, jer ako to ne uradimo sigurno ćemo upasti u velike probleme, što se već i dogodilo sa mnogim zemljama koje su se preterano zadužile”, kazao je Kovačević.

On je dodao da je situacija u ekonomiji Srbije u velikoj mjeri i proizvod istorijskih dogadjanja od Titove smrti do danas. Kovčević je kazao da su najveći uticaj imale su sankcije koje su upropastile izvoznu industriju i dodao da je raspadanje Jugoslavije smanjilo domaće tržište.

Prema njegovoj ocjeni, za privredni oporavak nije dobro što i dalje postoji preveliki uticaj uticaj politike na ekonomiju.

“U onom periodu do prije 33 godine bili smo naviknuti na jednopartijski sistem i vlast partije. Na žalost, od toga još nismo izliječili naš politički sistem”, kazao je Kovačević.

On je istakao da i sada imamo situaciju da se koalicije sastave, naprave vlasti i onda unisono funkcionišu u Vladi i parlamentu.

“Tako nema dovoljno mogućnosti da javnost utiče na vlast, da bi što prije riješilo osnovne probleme a to su korupcija, brzo popravljanje ekonomskog sistema, ostvarivanje većih prava gradjana”, ocenio je Kovačević, prenosi b92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *