VIDEO: Pogledajte kako izgleda novih pet eura

Dodajte komentar

Izašla je nova serija novčanica eura, a prva koja je ušla na tržište je novčanica od pet eura. Nakon toga postupno će se mijenjati i ostale novčanice eura iz sada već “stare serije” koja je uvedena 1. januara 2002. godine.

Kako je prije nekoliko mjeseci u Frankfurtu najavio predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi planirano je da se zamijene sve novčanice zaključno sa apoenima od 500 eura. 
Na prvi pogled razlika između starih i novih novčanica gotovo se i ne vidi, ali kada se dotakne razlike postaju očigledne. U novoj novčanici utisnute su izbočene linije na desnom i lijevom rubu. Isto tako na novim novčanicama nalazi se i lik starogrčke boginje Evrope koja je uzeta s vaze stare gotovo 2.000 godina koja se čuva u Luvru.

Kako piše “Dojče vele”, iznos apoena više nije na tamoj pozadini ilustracije antičke građevine nego je broj 5 gotovo na sredini novčanice. Na njenom starom mjestu je nešto složenija hologramska traka na kojoj je i glava antičke boginje Evrope, pa se ova nova serija novčanica eura koja će postupno zamijeniti sve stare i zove “Serija Evropa”.

Neke promjene su bile nužne: skraćenica Evropske centralne banke više nije istaknuta samo na pet, nego na devet jezika zemalja koje imaju euro. Do sada su samo veći apoeni imali iznos odštampan u boji koja se mijenja zavisno od ugla gledanja. Sad je i novčanica od pet eura dobila tu skupu grafičku zaštitu od falsifkovanja, iako se falsifikatorima dosad nije isplatio trud za ovaj najmanji apoen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *