Google priznao “Palestinu”, Izrael nezadovoljan

Dodajte komentar

Internet pretraživač Google na naslovnici je svog palestinskog izdanja oznaku “palestinska područja” zamijenio “Palestinom”, a Izrael je zbog takve odluke izrazio žaljenje, prenose u petak mediji.

Odluka je politički upitna jer konačan status Zapadne obale, Gaze i Istočnog Jerusalema otvoreno je pitanje u Ujedinjenim nacijama, podsjeća BBC.

Google je “priznao” Palestinu pošto je 29. novembra 2012., Opšta skupština UN-a priznala Palestini “posmatrački status države nečlanice Ujedinjenih nacija” čemu su se oštro usprotivili Izrael i Sjedinjene Države.

Opšta skupštine izglasala je takvu odluku nakon pokušaja palestinske vlasti 2011. da dobije status punopravne članice svjetske organizacije u čemu nije uspjela zbog nejedinstva Savjeta bezbjednosti UN-a.

Palestinska vlast u diplomatskoj se prepisci od kraja 2012. potpisuje kao “država Palestina”.

Portparol Googlea Nathan Tyler saopštenjem je branio odluku kompanije i rekao da će oznaka “palestinska područja” biti zamijenjena “Palestinom” u svim Googleovim proizvodima i da pretraživač slijedi politiku UN-a.

Portparol  izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor izrazio je žaljenje što se “privatno internet preduzeće na kontroverzan način upliće u međunarodnu politiku”, prenosi Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *