CBCG: Kod sedam banaka utvrđene nepravilnosti

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore (CBCG) prošle godine je obavila 13 redovnih, neposrednih kontrola i isto toliko vanrednih i nepravilnosti je utvrdila kod sedam banaka.

Prema Godišnjem izvještaju o radu CBCG, redovnim kontrolama je bilo obuhvaćeno deset banaka u sistemu, a vanrednim njih sedam, prenosi RTCG.me.

Po jedna redovna i vanredna kontrola obavljena je u Atlas, Erste i Komercijalnoj banci Budva, dok kontrola nije bilo u First Financial Bank (FFB). Po dvije redovne i vanredne kontrole bile su u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB), a kod Hipotekarne samo jedna redovna. U Hypo Alpe Adria banci bile su dvije redovne i jedna vanredna kontrola, a kod Invest banke Montenegro (IBM) jedna redovna. CBCG je kod NLB Montenegrobanke imala dvije redovne i čak pet vanrednih kontrola. Kod Prve banke bila je jedna redovna i dvije vanredne kontrole, a kod Societe Generale Montenegro samo jedna redovna.

»U skladu sa kontrolom na bazi rizika, tokom prošle godine nijesu rađene sveobuhvatne kontrole, već je fokus bio na kontrolama kreditnog rizika, operativnog rizika, rizika likvidnosti i adekvatnosti kapitala«, navedeno je u izvještaju.

CBCG je prema bankama kod kojih je utvrdila nepravilnosti preduzela mjere u formi dva pisana upozorenja i dva rješenja, kojim se profilišu mjere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Takođe, protiv tri banke je pokrenut prekršajni postupak zbog kršenja regulative vezane za pranje novca.

Pisanim upozorenjem, CBCG je jednu banku upozorila da Centralnoj banci na mjesečnom nivou dostavlja Izvještaje o preduzetim mjerama. Zahtijevani izvještaji pružaju informaciju vrhovnoj monetarnoj instituciji o aktivnostima preduzetim na poboljšanju procesa upravljanja operativnim rizikom.

CBCG je drugu banku, takođe pisanim upozorenjem, upozorila da izmijeni procedure za odobravanje kredita materijalno značajnim klijentima. Banka je postupila po nalogu.

Ocijenjeno je da se u većini banka ne obavlja adekvatna procjena kvaliteta i pouzdanosti informacionog sistema. Interna revizija u bankama često ima nedovoljan broj zaposlenih, a nijedan od njih najčešće nije stručnjak za oblast revizije informacionog sistema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *