Razočarenje i potop na Wall Streetu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija oštro pale, nakon dva dana rasta, jer makroekonomski podaci ukazuju na anemičan rast američke ekonomije, a ulagače su razočarali i slabi kvartalni prihodi nekoliko kompanija.

Nakon što je dva dana zaredom dostizao nove rekordne nivoe, juče je S&P 500 pao 0,93 odsto, na 1.582 boda. Dow Jones oslabio je, pak, 138 bodova, ili 0,94 odsto, na 14.700 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 odsto, na 3.299 bodova.

Kao i niz drugih podataka u posljednje vrijeme, i juče objavljeni makroekonomski izvještaji ukazuju na usporavanje rasta američke ekonomije.

Prema podacima konsultantske kuće ADP, u privatnom je sektoru u aprilu otvoreno samo 119.000 novih radnih mjesta, najmanje od septembra prošle godine i znatno manje od 150.000, koliko su očekivali analitičari.

Institut za menadžere nabavke izvijestio je, pak, da je njegov indeks industrijske aktivnosti u aprilu skliznuo s 51,3 na 50,7 bodova, što ukazuje na usporavanje rasta aktivnosti.

Zbog toga ulagače nije ohrabrilo ni saopštenje nakon dvodnevne sjednice Feda u kojemu američka centralna banka poručuje da će nastaviti provoditi programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica dosadašnjim tempom, a ako bude potrebno, možda će ih i povećati.

„Odluka Feda da neće tako skoro prekinuti kvantitativno popuštanje monetarne politike pozitivna je za tržište, no makroekonomski podaci izazivaju veliku zabrinutost u vezi ekonomije“, kaže Mike Gibbs, direktor u kompaniji Raymond James.

Najveće su gubitnice juče bile akcije u rudarskom i energetskom sektor. S&P indeks rudarskog sektora potonuo je 1,7, a energetskog 1,6 odsto.
Posljedica je to pada cijena sirovina, nakon neočekivanog usporavanja aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru, što je još jedan u nizu podataka koji ukazuje na sve sporiji rast druge po veličini svjetske ekonomije i najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Ulagače su juče razočarali i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati farmaceutskog diva Mercka i kartičarske kuće MasterCard.
Podbačaj njihovih prihoda još je jedan pokazatelj da najveće američke kompanije ne uspijevaju povećati prodaju. Cijena akcije Mercka pala je 2,8, a MasterCarda 2,4 odsto.

Dosad su poslovne izvještaje objavile 342 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 68,7 odsto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, dok ih je samo 43,2 odsto ostvarilo veće prihode nego što se procjenjivalo. I to, premda su očekivanja bila vrlo niska.

Na većini evropskih berzi juče se zbog praznika nije radilo, dok je londonski FTSE indeks ojačao 0,33 odsto, na 6.451 bod., prenosi Capital.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *