Slabi podaci iz eurozone pritisnuli euro

Dodajte komentar

Najnoviji slabi ekonomski podaci iz eurozone, koji su ojačali očekivanja o skorom sniženju kamatnih stopa, juče su blago pritisnuli kurs eura na međunarodnim deviznim tržištima.

U takvim okolnostima bio je na gubitku 0,2 posto prema dolaru te se njime trgovao po 1,3077 dolara.

Dolar je istovremeno oslabio prema jenu za 0,4 posto, na 97,4 jena. Drži se tako nedaleko 97,35 jena, najnižeg nivoa u gotovo dvije sedmice, na koju se spustio u ponedjeljak.

Jedinstvenu evropsku valutu danas su pritisnuli najnoviji podaci statističkog ureda Eurostata koji svjedoče o oštrom padu inflacije u aprilu i novoj rekordnoj nezaposlenosti u 17-članoj eurozoni u martu. Od slabih vijesti izdvaja se i ona iz Njemačke o padu prometa od trgovine na malo u martu drugi mjesec zaredom.

Riječ je o novom nizu pokazatelja koji podupiru očekivanja ekonomista da bi Evropska centralna banka (ECB) već na sastanku u četvrtak mogla sniziti ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na rekordno niskih 0,5 posto.

Pojedini analitičari kažu da, dok bi smanjenje kamatnih stopa u eurozoni prvobitno moglo izazvati slabljenje eura, najava daljeg popuštanja monetarne politike mogla bi biti protumačena pozitivnim potezom centralne banke i pružiti određenu podršku kursu eura.

“Pribjegne li ECB smanjenju kamatne stope u četvrtak i najavi nestandardne mjere za podsticanje kreditnih plasmana, mogli bismo svjedočiti jačanju eura”, kazao je Jeremy Stretch, valutni strateg u CIBC World Marketsu. Dodao je i kako slabost dolara sprječava oštriji pad kursa eura.

Stratezi ocjenjuju da će gubici eura vjerovatno biti ograničeni jer se očekuje da će američka centralna banka Fed zadržati vrlo popustljivu monetarnu politike i time nastaviti pritiskati dolar, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *