Prihodi Telekoma manji za 1,5 miliona eura

Dodajte komentar

Prihodi Crnogorskog Telekoma su u prvom kvartalu ove godine iznosili su 25,1 miliona eura, što predstavlja pad prihoda od 5,7 odsto ili 1,5 miliona eura, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Crnogorskog Telekoma je saopšteno ad je najveći pad prihoda, u poređenju sa prvim kvartalom prethodne godine, uzrokovan padom prihoda od interkonekcije, fiksnih i mobilnih govornih usluga,  prihoda od turista, kao i vanrednim uticajima u prvom kvartalu 2012.

”Negativni efekti takse od jedan euro naročito su bili vidljivi u prepaid segmentu, u kojem je zabilježen pad prihoda od 12 odsto. Pad prihoda od ovih servisa je djelimično kompenzovan povećanim IPTV prihodima, kao i prihodima od mobilnog interneta. Prihodi od ADSL-a i prenosa podataka ostali su na istom nivou”, pojasnili su iz Crnogorskog Telekoma.

Iz te kompanije tvrde da su operativni troškovi ostali nepromijenjeni u odnosu na isti prošlogodišnji period, uglavnom zbog vanrednih uticaja u prvom kvartalu 2012. godine, kao i zbog rashoda vezano za subvencionisanu prodaju  mobilnih telefona.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni uticaji iznosila je 9,3 miliona eura, što predstavlja pad od 1,6 miliona eura ili 14,7 odsto, u odnosu na prethodnu godinu.

Kada se, kako kažu iz Telekoma, isključe pozitivni vanredni uticaji iz prvog kvartala 2012. EBITDA je smanjena za 0,7 miliona eura, odnosno za sedam odsto.

U odnosu na prvi kvartal 2012, operativni profit (EBIT) i neto dobit opali su za 0,8 miliona – na iznos od 4,2 miliona eura, odnosno za 0,9 miliona – na iznos od 4,2 miliona eura.

Sve više korisnika se odlučuje za ADSL i Extra TV, zbog velikog broja mogućnosti i tehničke superiornosti tih servisa. U prva tri mjeseca je ADSL servis počelo da koristi 4,7 hiljada novih korisnika, što predstavlja rast od 7,1 odsto. Ukupan broj ADSL korisnika je 70,9 hiljada.U istom periodu je broj Extra TV korisnika porastao za 115, odsto, odnosno šest hiljada novih korisnika se odlučilo za Extra TV servis, koji je sve popularniji zbog mnoštva interaktivnih funkcija i visokokvalitetnih sadržaja.

„To se odrazilo i na tržišna kretanja – Extra TV je  zadržao lidersku poziciju na tržištu tv operatera sa 41,7 odsto tržišnog učešća i ukupnim brojem od  57,8 hiljada korisnika.

Na kraju prvog kvartala ove godine mobilne servise Telekoma je koristilo 341 hiljada korisnika, što je za 2,6 odsto manje u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom.

Ovakvo kretanje je najvećim dijelom uzrokovano padom broja prepaid korisnika, za 17,7 hiljada, odnosno 8,1 odsto.

„Sa druge strane, Telekomove konstantne aktivnosti na unapređenju kvaliteta mreže i podizanju inovativnosti, prepoznate su od strane postpaid korisnika. Broj postpaid korisnika je povećan za 8,8 hiljada, odnosno za 6,7 odsto, u poređenju sa prvim kvartalom 2012. To je omogućilo  Telekomu da zadrži i ojača vodeću poziciju u postpaid segmentu, sa 44 odsto tržišnog učešća. Ukupno tržišno učešće je povećano za 0,7 procentnih poena, na 35,3 odsto“, naglašeno je iz Crnogorskog Telekoma.

“U prva tri mjeseca 2013. naša kompanija je poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova, što je nastavilo pritisak na naše prihode i profitabilnost. Međutim, naši glavni faktori rasta ostali su nepromijenjeni i zadovoljni smo što možemo da istaknemo konstantan rast širokopojasnih servisa. Očigledno je da korisnici prepoznaju visok kvalitet i superiornost tih servisa, što je i rezultiralo povećanjem broja ADSL i IPTV korisnika  za 7,1 odsto, odnosno  za 11,5 odsto”, rekao je izvršni direktor Telekoma Rudiger Šulc.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *