Cigarete „Filipa Morisa“ od juče u Crnoj Gori skuplje za 20 centi

Dodajte komentar

Cigarete američkog proizvođača „Filip Moris“ od juče su na crnogorskom tržištu skuplje 20 centi. Za ovaj iznos poskupile su sve vrste cigareta ovog proizvođača – „marlboro“, „bond“, „red white“, „parlament“, „assos“, „iv“ i „lm“., piše Pobjeda.

Razlog poskupljenja nijesmo uspjeli saznati od samog proizvođača. Predstavnici ove kompanije u Podgorici obećali su objašnjenje nakon praznika, obrazlažući to dugom procedurom komunikacije sa medijima, koja se, u skladu sa politikom kuće, mora odvijati preko centrale kompanije.

Usklađivanje

S obzirom da je Vlada ranije najavila povećanje akciza na cigarete tek za drugi kvartal ove godine, jedan od razloga poskupljenja može biti godišnje usklađivanje minimalne akcize sa osnovicom, koja je povećana, po automatizmu, od 1. januara.

Za ovu godinu utvrđena je osnovica za minimalnu akcizu, koju definiše najprodavanija kategorija cigareta u prethodnoj godini i ona iznosi 1,20 eura. Prethodne godine bila je 1,10, pa stoga povećanje osnovice uslovljava i višu cijenu cigareta tokom ove godine. Obično se ona ne kalkuliše odmah, već nakon isteka zaliha. Da li će ostali brendovi poskupjeti iz ovog razloga ili će sačekati da to odrade u paketu sa najavljenim povećanjem akciza, ostaje da vidimo.

Iz krugova bliskih duvanskoj industriji saznajemo da su za proizvođače cigareta koji plasiraju proizvode na crnogorsko tržište veliki i troškovi koje imaju da ispoštuju pravilo isticanja slikovnih upozorenja, koje u regionu imaju samo Crna Gora i Makedonija. Ti troškovi su, prema našim informacijama, značajni za plasman cigareta na malo tržište kakvo je crnogorsko, pa bi i to mogao biti jedan od razloga poskupljenja.

Cigarete svih proizvođača, u svakom slučaju, očekuje neminovno poskupljenje, prema ranijim najavama od juna, kada se očekuje novo povećanje akcize na duvanske proizvode.

Akcize

Iz Ministarstva finansija su još prije Nove godine kazali da će odložiti povećanje akciza za drugi kvartal ove godine, jer je 1. januara stupila na snagu obaveza postavljanja slikovnih upozorenja i zbog hologramske zaštite na novim akciznim markicama. Nezvanično, razlog odlaganja je i da se na osnovu povećanja akciza u susjednim zemljama definiše povećanje u Crnoj Gori, kako se ne bi dešavala prevelika razlika u cijenama istih vrsta cigareta, što pogoduje švercu.

Posljednjim povećanjem akciza na cigarete 1. januara 2012. godine, specifična akciza na cigarete povećana je sa 10 na 15 eura na 1.000 komada, odnosno 13 do 15 centi po paklici. To je na tržištu uslovilo poskupljenje svih brendova za 20 do 25 centi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *