Neto dobit Erste grupe 176 miliona eura

Dodajte komentar

Erste grupa danas je izvijestila da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 176,2 miliona eura neto dobiti, a Uprava banke procjenjuje da će na nivou cijele godine ostvariti stabilne operativne rezultate.

Neto dobit te austrijske bankarske grupe, nakon manjinskih udjela, iznosila je 176,2 miliona eura, što je 49,1 posto manje nego u prvom tromjesečju prošle godine. No, u prvom lanjskom tromjesečju zarada od 346,5 miliona eura bila je rezultat jednokratnih pozitivnih efekata.

„To je solidan rezultat s obzirom na ograničeni privredni rast i nastavak pada kamatnih stopa“, ocjenjuje izvršni direktor Erste grupe Andres Treichl, prenosi Poslovni.hr.

Neto prihodi od kamata u prva tri ovogodišnja mjeseca smanjeni su za 7,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,24 milijarde eura. Prihodi od provizija porasli su, pak, s lanjskih 430 na 448 miliona eura.

Ukupna vrijednost bannčine aktive iznosila je krajem marta 213 milijardi eura, što je blago smanjenje u odnosu na godinu dana ranije, prije svega zbog valutih promjena.

Baza depozita ostala je, pak, stabilna na 123,1 milijardu eura, dok su zajmovi klijentima smanjeni za 1,6 milijardi eura, na 130,3 milijardi, prvenstveno zbog smanjenog kreditiranja građana i malih te srednjih kompanija.

„Erste grupa očekuje blago poboljšanje privrednog okruženja u centralnoj i istočnoj Evropi u drugoj polovini 2013. godine, uprkos tome što će stope rasta ostati umjerene. U skladu s time, Erste grupa planira stabilne operativne rezultate za 2013. godinu“, stoji u današnjem saopštenju te bankarske grupe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *