Turska se okreće od Evropske Unije

Turska, članica NATO-a, juče je potpisala memorandum o razumijevanju sa Šangajskom organizacijom za saradnju, blokom kojim dominiraju Kina i Rusija, te objavila da je njena sudbina u Aziji.

Ovo je za nas istorijski dan, rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmed Davutoglu u kazahstanskom gradu Alma Ati nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju s glavnim sekretarom Šangajske organizacije za saradnju Dmitrijem Mezentsevim.

Kina, Rusija i četiri zemlje iz središnje Azije – Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan 2001. osnovale su Šangajsku organizaciju za saradnju, kao regionalni sigurnosni blok i kako bi se suprotstavile potencijalnim prijetnjama radikalnog islamizma te trgovini drogom iz susjednog Afganistana.

Veći interes za ulazak u Šangajsku organizaciju Ankara je pokazala u trenutku kada je bila zabrinuta zbog sporog napretka pristupih pregovora s EU-om. S obzirom na to da je Turska pregovore o pridruživanju Uniji počela 2005., a dosad je zatvorila samo jedno od 35 političkih poglavlja, okrenula se alternativnoj organizaciji.

Check Also

Na novom spisku Centralne banke više blokiranih kompanija

Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *