Turska se okreće od Evropske Unije

Dodajte komentar

Turska, članica NATO-a, juče je potpisala memorandum o razumijevanju sa Šangajskom organizacijom za saradnju, blokom kojim dominiraju Kina i Rusija, te objavila da je njena sudbina u Aziji.

Ovo je za nas istorijski dan, rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmed Davutoglu u kazahstanskom gradu Alma Ati nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju s glavnim sekretarom Šangajske organizacije za saradnju Dmitrijem Mezentsevim.

Kina, Rusija i četiri zemlje iz središnje Azije – Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan 2001. osnovale su Šangajsku organizaciju za saradnju, kao regionalni sigurnosni blok i kako bi se suprotstavile potencijalnim prijetnjama radikalnog islamizma te trgovini drogom iz susjednog Afganistana.

Veći interes za ulazak u Šangajsku organizaciju Ankara je pokazala u trenutku kada je bila zabrinuta zbog sporog napretka pristupih pregovora s EU-om. S obzirom na to da je Turska pregovore o pridruživanju Uniji počela 2005., a dosad je zatvorila samo jedno od 35 političkih poglavlja, okrenula se alternativnoj organizaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *