Opštine prezadužene, imaju 10.500 zaposlenih

Dodajte komentar

Ukupan dug lokalnih samouprava na kraju prošle godine iznosio je oko 115 miliona eura, a najviše je zadužena Podgorica čiji dug iznosi skoro 31 miliona eura, navodi su u Informaciji o pokazateljima finansijskog stanja lokalne samouprave u 2012. godini, koju je Vlada danas usvojila.

U Informaciji o pokazateljima finansijskog stanja lokalne samouprave u 2012. godini, stoji i da od ukupnog duga opština, 54,5 miliona se odnosi na unutrašni, a skoro 61 miliona na spoljni dug.

Pored ovoga u Informaciji stoji i da opštine imaju problem sa viškom zaposlenih. Tako u 21 opštini radi ukupno 10.500  ljudi, a najviše ih je u Podgorici 2244, dok je upola manje zaposlenih u opštini Budva.

Ministarstvo finansija konstatuje i da u većini opština obračunska vrijednost koeficienta po kojoj se obračunava zarada nije usklađena sa koeficientom po kojem se obračunavaju plate državnih službenika. Tako zaposleni u Tivtu primaju u prosjeku platu preko 620 eura.  Izdaci za zarade imaju najveće učešće u tekućim troškovima opština.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *