Google može predvidjeti pad berze

Dodajte komentar

Prije nekoliko dana je s hakovanog profila agencije Associated Press na Twitteru poslata poruka o eksplozijama u Bijeloj kući, koja je odmah srušila Dow Jones indeks za 145 bodova. Taj je incident pokazao kako se brzo vijesti prenose u finansijskom svijetu, s obzirom na to koliko transakcija obavljaju kompjuteri, a ne ljudi, piše Yahoo! News, prenosi Bankamagazine.

Novo je istraživanje, međutim, pokazalo kako ne samo da finansijski svijet reaguje na internet, već i da internet može predvidjeti što će se događati s berzom. Ovo istraživanje nije prvo koje je ustanovilo takvu online vidovitost. Google tako može predvidjeti i nuspojave ljekova prije ljekara, zahvaljujući sklonosti ljudi samodijagnozi putem tog pretraživača. Čak može predvidjeti i širenje gripe.

Ovo se istraživanje usredsredilo na testiranje kupovine dionica, vođeni trendovima potraga na Googleu.

Tobias Preis, istraživač na poslovnoj školi Univerziteta Warwick je s kolegama već ranije utvrdio povezanosti između broja pretraživanja imena neke kompanije i kupovine odnosno prodaje njezinih dionica. Međutim, ta metoda nije mogla predvidjeti cijenu dionica.

Preis je s kolegama proširio istraživanje i pokušao predvidjeti kretanje cjelokupnog tržišta. Koristeći podatke dostupne javnosti, pratili su 98 termina – većina povezanih s finansijama i ekonomijom – poput “dug”, “kriza” i “derivati” od 2004. do 2011. Zatim su uporedili tražene termine sa zaključnim cijenama Dow Jones indeksa.

Za potrebe istraživanja su izmislili i ulagačku igricu u kojoj su, prema učestalosti traženja određenih termina, dionice “kupovali“ i držali ih ili ih “prodavali“, očekujući pad cijene.

Logika je bila jasna – ako ulagači postanu nestrpljivi, vjerovatno će tražiti više informacija o finansijskim pitanjima prije nego pokušaju prodati dionice. Drugim riječima, prije pada berze porast će broj potraga o finansijskim terminima na Googleu.

To je potvrdilo i istraživanje: porast broja pretraga takvih termina na Googleu je pouzdano predvidio pad cijena na berzi.

Najpouzdaniji termin za predviđanje pada i oporavka tržišta je “dug”, pokazalo je istraživanje.

No, njegovi autori ističu da su tržišta sklona prilagođavanjima. Ako svi počnu koristiti pretrage na Googleu kako bi predvidjeli trend tržišta, ta će strategija postati manje efikasna.

Osim toga, finansijska terminologija koja se koristi možda više nije najbolji način predviđanja trendova na tržištu.

“Morate naći način da identifikujete, odmah i u stvarnom vremenu, koje su teme relevantne tržištu”, kaže Preis.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *