Srbija: Za male banke prodaja je jedini spas

Dodajte komentar

Male domaće banke u vlasništvu države sve teže se nose kako sa konkurencijom, tako i sa gubicima. Krediti koje ne mogu da naplate od preduzeća sve ih više guraju u “minuse”, a jedino rješenje je, kako kažu ekonomisti – prodaja, pišu Novosti.

Tako Privredna banka Beograd pokušava da pronađe kupca,ali zasada je to bezuspješan poduhvat.

Ova banka je tokom prošle godine dokapitalizovana sa dvije milijarde dinara, ali je na kraju septembra imala gubitak od 100 miliona dinara.

I nije jedina sa gubitkom. Čak i nekoliko stranih banaka su imale veći minus, ali one u svakom trenutku mogu da računaju na pomoć svojih matica koje im pokrivaju manjak. Naše zavise od državne kase, koja poslije Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, teško da može da pokriva nove gubitke ostalih banaka.

Zbog toga se postavlja pitanje koje je rješenje, a Branko Živanović, profesor Beogradske banakrske akademije, kaže da “prevashodno treba utvrditi stvarnu vrijednost tih banaka, jer je nominalna više proizvod kreativnog računovodstva i naših želja”.

– Nedavna iskustva banaka sa značajnim državnim učešćem u vlasništvu (Agrobanka, RVB) ukazuju na ozbiljne propuste u njihovom upravljanju, rukovođenju, kreditnoj politici i posebno reviziji. Država ima ograničena sredstva za eventualnu dokapitalizaciju banaka, a pitanje zaštite budžeta od scenarija viđenih u Agrobanci i RBV treba da bude prioritetno – navodi on.

KUPCI NA ISTOKU

– Na pitanje potencijalnih kupaca treba gledati realno -kaže Živanović. – Renomirane bankarske grupacije EU ne treba očekivati, osim bankarskih grupacija koje su već prisutne kod nas. Nešto se može očekivati od ruskih bankarskih grupacija i arapskog kapitala koji će više insistirati na grinfild modelu ulaska nego na preuzimanju banaka koje smo spremni da im ponudimo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *