Prodaja Renoa opala za 12 odsto u prvom tromjesečju

Drugi francuski proizvođač automobila, kompanija Reno (Renault) ostvarila je u prvom tromjesečju tekuće godine prihode od prodaje u vrijednosti od 8,3 milijarde evra, što je smanjenje od 11,8 odsto na godišnjem nivou.

Kao razlog za ovakav pad prihoda, kompanija je u saopštenju navela veće slabljenje evropskog tržišta od očekivanog, prenio je francuski list Ekspres.

Grupa ipak očekuje za ovu godinu jačanje tržišne pozicije na glavnim tržištima, zahvaljujući uspjehu novih modela vozila, kao i nastavku rasta na stranom tržištu.

Kompanija je predvidjela za 2013. pad prodaje na evropskom i francuskom tržištu od pet odsto, ali na svjetskom tržištu očekuje porast od tri odsto.

Glavne nade u Renou na evropskom tržištu polažu u nove modele “kaptur“, „zoe“, novi „klio estat“ i novi „logan“, ali očekuju i postizanje maksimalnih rezultata od modela plasiranin na tržište krajem 2012, kao što su novi „klio“ i novi „sandero“.

U prvom kvartalu 2013. prodaja novih vozila ovog proizvođača marke „reno“, „dačia“ i „samsung motori“, opala je za 4,7 odsto na 608.455 jedinica.

Posmatrano po regionima, na evropskom tržištu koje je oslabilo za 10 odsto, prodaja vozila Renoa opala je za 11,6 odsto.

Kompanija je u regionu Amerike takođe zabilježila pad prodaje, i to za osam odsto, dok je istovremeno ovo tržište imalo rast od 1,6 odsto, što je Reno objasnio zatvaranjem svoje fabrike u Brazilu.

Nasuprot tome, u regionu Evroazije prodaja Renoovih vozila je povećana za 20,8 odsto, a rast ovog tržišta u cjelini bio je 1,3 odsto. Reno je druga marka u Rusiji, iza „lade“, ističe Grupa u saopštenju.

Najzad, prodaja u regionu Afrike povećana je za 9,1 odsto, mada je na tom tržištu došlo do porasta prodaje vozila uopšte za 14,3 odsto.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.