Evropske berze oslabile nakon pet dana rasta

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama cijene akcija jutros blago pale, jer su nakon pet dana neprestanog rasta tržišta ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija oslabio je do 9,30 sati 0,3 odsto, na 1.197 bodova, nakon što je od prošloga četvrtka skočio 4,6 odsto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,5 odsto.
Snažan rast cijena akcija u posljednjih sedam dana podržava nada da će Evropska centralna banka uskoro dodatno smanjiti ionako rekordno niske ključne kamatne stope kako bi podstakla izlazak ekonomije evrozone iz recesije.
No, neki analitičari pozivaju na oprez nakon što su berzovni indeksi na tragu najvećeg sedmičnog skoka u posljednjih pet mjeseci.
„Ulagači vjeruju da će ECB na sjednici iduće sedmice dodatno olabaviti monetarnu politiku. No, postoji mogućnost za razočaranje jer je smanjenje kamata za 0,25 procentnih bodova već uračunato u cijene akcija“, kaže Ian Williams, analitičar u kompaniji Peel Hunt.
Ulagači su jutros oprezni i zbog slabih kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.
Cijena akcije francuske modne kuće PPR potonula je više od 5 odsto jer su zbog slabe prodaje u Evropi njeni prihodi u prvom tromjesečju bili ispod očekivanja.
Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,3 odsto, na 13.884 boda.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *