ECB: Ključan rad na uspostavljanju bankarske supervizije

Dodajte komentar

Postoji napredak u integraciji finansijskih tržišta u Evropi, ali potreban je dodatni rad na uspostavljanju evropske bankarske unije, poručila je juče Evropska centralna banka (ECB).

„Ostvaren je napredak u integraciji finansijskih tržišta u drugoj polovini 2012, nakon lošeg perioda iz prve polovine godine, izazvanog negativnim raspoloženjem na tržištima, teškim fiskalnim uslovima i slabostima banaka u nekim zemljama eurozone“, navodi ECB, a prenosi Frans pres.

Do promjene je došlo kada su u junu prošle godine evropski lideri odlučili da osnuju jedinstveni nadzorni mehanizam, koji predstavlja prvi korak ka bankarskoj uniji, navodi banka u izvještaju pod nazivom „Finansijska integracija Evrope“.

Razvoju događaja takođe je doprinijelo saopštenje ECB da će kupovati obveznice zemalja u problemima. Ipak, uprkos poboljšanju tržišnih uslova od tog perioda, klima na finansijskim tržištima je promjenjiva, upozorava ECB.

„Od ključne je važnosti da se nastavi sa izgradnjom jače ekonomske i monetarne unije. Napredak ka uspostavljanju jedinstvenog nadzornog mehanizma, kao i rad na drugim elementima bankarske unije, biće ključni faktori koji će ove godine uticati na rezultate finansijskih tržišta“, zaključila je banka, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *