Prosječna plata u Crnoj Gori 476 eura

Dodajte komentar

Prosječna neto zarada u Crnoj Gori u martu iznosila je 476 eura i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je u tom periodu vrijedila 802,2 eura.

Prema podacima Monstata /Zavod za statistiku Crne Gore/, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu pala je u odnosu na februar za 1,9 odsto /na 476 eura/, što je svega 59 odsto minimalne potrošačke korpe.

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, oslabila za 2,7 odsto, dok je u poređenju sa prosjekom u cijeloj prošloj godini pala za 2,3 odsto.

„Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu zabilježile rast od 0,4 odsto u odnosu na februar, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu pale za 2,2 odsto“, navodi se u saopštenju.

Prosječne neto zarade u martu su, u odnosu na februar, porasle u sektoru građevinarstva za 5,6 odsto, trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala za 4,2 odsto, poslovanja nekretninama za 1,6 odsto i obrazovanja za 0,7 odsto.

Prosječna bruto zarada u martu iznosila je 723 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *