FEP se bori za tržište i izlazak iz minusa

Dodajte komentar

Iako je poslovanje i dalje nelikvidno, u Fabrici elektroda Plužine (FEP) odvija se proces proizvodnje. Izvršni direktor firme Dragoslav Čabarkapa kaže da rade uglavnom za dio tržišta Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova. Od 106 radnika, istakao je, uposleno je 70 odsto, što je dovoljno za trenutni obim proizvodnje.

– Očekujemo sklapanje novih ugovora. Zbog nelikvidnosti tek smo prije sedam dana uspjeli da isplatimo zaradu za oktobar 2011. godine – rekao je Čabarkapa.

Njihovih 19 proizvoda, istakao je, nedavno je dobilo „C” znak kvaliteta, čime su se svrstali među rijetke crnogorske firme koje mogu na tržište Evropske unije. Plužinska fabrika, prema ranijem planu Vlade, trebalo je da lani bude privatizovana, ali Čabarkapa navodi da čekaju rješenje tekućih problema. Naveo je i da su dvije kompanije zainteresovane za kupvonu FEP-a.

– Privatizacija je šansa za izlazak iz problema, ali o tom potom. I dalje smo u zoni gubitaka, uglavnom zbog isplate duga dijelu radnika, po pravosnažnim presudama. Očekujemo da odbor direktora na narednoj sjendici analizira poslovanje i izađe s konkretnim podacima o tome – kazao je Čabarkapa.

Većinski vlasnik plužinske fabrike je državni Investiciono-razvojni fond. Sredinom prošle godine lokalna uprava Plužina, da bi premostila finansijske probleme, fabrici je pozajmila 200 hiljada eura. Zbog duga bivšim radnicima račun fabrike je u blokadi na iznos od 160 hiljada eura.

Uprkos tome što su i tokom prošle godine uspijevli da proizvode, poslovni rezultat im je bio negativan. Prema podacima o poslovanju, FEP je za devet mjeseci prošle godine imao minus od 1,17 miliona, dok im je prihod u istom periodu bio svega 355.145 eura. Kad je u pitanju 2012. godina, bar prema rezultatima objavljenim na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, plužinska fabrika najviše je ostvarila prihoda u prvoj polovini godine, ali im je do 30. juna gubitak bio oko 600 hiljada eura.

Ukupne obaveze FEP-a su preko devet miliona eura, od čega je 5,6 miliona dugoročnih a ostalo se odnosi na kratkoročne dugove. Sredinom prošle revizori su konstatovali da ta firma nije u mogućnosti da izvršava svoje obaveze, pa postoji mogućnost da povjerioci pokrenu naplatu putem suda. To iz razloga što je akumulirani gubitak plužinske fabrike, zaključno sa 31. decembrom 2011. godine, bio pet miliona i 625.907 eura i veći je od ukupnog kapitala društva, piše Dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *