Razočaravajući kineski i njemački podaci spustili cijene nafte

Dodajte komentar

Cijene barela nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema nivou od 99 dolara nakon što su razočaravajući podaci iz kineske i njemačke industrije prigušili izglede za potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala za dolar, na 99,39 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 86 centi nižoj cijeni, po 88,33 dolara.

Raspoloženje na tržištima pomutili su danas podaci o aktivnostima u njemačkom i kineskom industrijskom sektoru, prigušivši izglede za potražnju za gorivom.

HSBC-ov indeks menadžera nabavke za kineski industrijski sektor pao je u aprilu na 50,5 bodova, s 51,6 bodova u prethodnom mjesecu, signalizirajući posustajanje rasta nakon kratkotrajnog oporavka u prošlom mjesecu.

“Kineski i njemački podaci su razočarali pa pad cijena nafte ne iznenađuje previše a tehničke tablice pokazuju da bi mogle i dalje padati”, kazao je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Cijene su sada oko 10 posto niže nego što su bile početkom mjeseca a uteg im je zabrinutost za svjetski privredni rast. Njihovo je klizanje podstaklo nagađanja da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla ponovno preispitati nivou proizvodnje na sastanku zakazanom 31. maja, iako je Libija već najavila da će nastojati povećati proizvodnu kvotu.

Nakon što je u posljednja dva mjeseca 2012. smanjila prozvodnju za 200 hiljada barela dnevno, Saudijska Arabija trebala bi je prema nekim procjenama zadržati u drugom tromjesečju na sadašnjem nivou, s obzirom na umjereni rast kineske ekonomije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internet stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 97,75 dolara, što znači da je bila 35 centi viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *