Lažna Twitter poruka o atentatu na Obamu “izbrisala” 140 milijardi dolara

Dodajte komentar

Iako je lažna poruka na twitteru o eksploziji i ranjavanju predsjednika Baracka Obame u utorak na društvenoj mreži stajala tek nekoliko minuta, izavala je pravu pomutnju u medijima, a posljedice na finansijskim tržištima još uvijek se osjećaju i trajaće neko vrijeme, prenosi Reuters.

Associated Press, od kojega je stigla poruka, odmah je poručio da im je račun hakovan, ali je već bilo kasno da se spriječi haos, budući da se smatra jednim od najpouzdanijih izvora pa su u kratko vrijeme mnogi povjerovali poruci, prenosi Poslovni.hr.

Problem je i što su se mnogi trgovci dionicama počeli oslanjati na twitter kao važan izvor informacija, iako su hakovani računi postali dio svakodnevice. Jedan od učesnika na tržištu opisao je situaciju neposredno nakon objave poruke kao “čisti haos” koja je u samo nekoliko minuta izbrisala 140 milijardi dolara s američkog tržišta. Srećom, tržište se do kraja dana sasvim oporavilo, ali su se otvorila neka pitanja o problemima u budućnosti koji će samo rasti.

Mnogi upozoravaju na veliku opasnost osjetljivosti tržišta na nove informacione alate. Ili kako je rekao jedan od ulagača: “tržište jednostavno nije napravljeno za ovakve stvari i nije pripremljeno za ovakav uticaj novih medija”.

Američki regulator nedavno je donio kontroverznu odluku kojom je kompanijama dopustio objavu izvještaja na društvenim mrežama, što je otvorilo brojna pitanja o sigurnosti. Sasvim je izvjesno da će se slične stvari kao što je bio slučaj s Obaminim atentatom ponoviti, a na regulatorima je da uticaj lažnih vijesti na mrežama pokuša što više ublažiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *