Kiparske banke snižavaju kamatne stope

Dodajte komentar

Centralna banka Kipra saopštila je da su finansijske institucije u toj zemlji pristale da smanje relativno visoke kamatne stope da bi ublažile pritisak na zajmotražioce u vrijeme krize.

Guverner centralne banke Panikos Demetrijades sastao se s čelnicima banaka na pregovorima o postepenom smanjenju kamatnih stopa radi ublažavanja pritiska na ekonomiju koja prolazi kroz duboku recesiju, prenijela je agencija Frans pres. Na sastanku je dogovoreno postepeno smanjenje kamata od 1. maja, navela je centralna banka.

Dogovoreno je i da finansijske institucije koje nude kamate na depozite koje prevazilaze Euribor plus 300 baznih poena moraju da obezbijede dodatna sredstva za pokrivanje date sume, što znači da one banke koje nude kamate veće od 3,1 odsto moraju da imaju više kapitala u rezervama da bi mogle da pokriju visoke kamatne stope. Sada su prosječne stope na depozite oko 4,5 odsto.

Banke na Kipru funkcionišu uz strogu kontrolu kapitala od 28. marta, kada su otvorene nakon gotovo dvonedjeljne pauze zbog straha od masovnog odliva depozita. Rezanje depozita većih od 100.000 eura ključni je uslov sporazuma Nikozije i međunarodnih kreditora o njihovom učešću u 23 milijarde eura vrijednom programu spasa za Kipar, prenosi Tanjugbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *