Zemlje eurozone moraće žrtvovati dio suverenosti

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da članice eurozone moraju biti spremne žrtvovati dio suvereniteta i prepustiti kontrolu evropskim institucijama u nekim političkim domenama ako uistinu žele prevladati svoju dužničku krizu i ponovo privući strane investitore.

U govoru održanom na seminaru koji je organizovala Deutsche bank u Berlinu Merkel je zagovarala i branila svoj pristup krizi od svih onih koji smatraju da se previše fokusirala na mjere štednje. Rekla je kako Evropa mora pronaći put koji će omogućiti privredni rast i čvrste finansije.

Čini se da uspijevamo pronaći zajednička rješenja tek u trenucima kada se nalazimo iznad provalije. No čim pritisak popusti, ljudi žele ići dalje vlastitim putem. Mislim da moramo spremno prihvatiti činjenicu da Evropa ima zadnju riječ kada je o određenim područjima riječ. U protivnom nećemo biti u stanju nastaviti s njenom izgradnjom, rekla je Merkel.

Njena izjava dolazi dva mjeseca prije sastanka evropskih čelnika u Bruxellesu gdje će se raspravljati o preduzimanju koraka prema takozvanoj fiskalnoj uniji.

Na skupu je s njemačkom kancelarkom bio i poljski premijer Donald Tusk. Izjavio je kako bi bilo opasno kad bi ostale evropske zemlje mislile da Njemačka nameće vlastiti ekonomski model cijelom bloku.

Merkel je to negirala kazavši kako Evropu izgrađuju različite kulture i nejednako snažne ekonomije, a ključno je, smatra kancelarka, da se Evropa orijentiše prema najboljoj mogućoj praksi. Ne moramo uvijek odustati od nacionalne prakse, no moramo biti kompatibilni jer u ovome trenutku vlada haos. Moramo spremno prekinuti s prošlošću kako bismo mogli ići dalje. Ja sam na to spremna, rekla je ona, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *