Prosječna martovska plata iznosila 476 eura

Prosječna bruto zarada u martu  ove godine u Crnoj Gori iznosila je 723 eura, dok je prosječna zarada  bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 476 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

U odnosu na februar 2013. godine prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je zabilježila je pad od 1,9 odsto. 

Prosječna (neto) zarada u martu 2013. godine u  odnosu na isti mjesec predhodne godine zabilježila je pad od 2,7 odsto, dok je u odnosu na prosječnu (neto) zaradu u 2012. godini zabilježila pad od 2,3  odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile rast od 0,4 odsto proizilazi da su realne neto zarade u  istom periodu zabilježile pad od 2,2 odsto”, navode iz MONSTAT-a.

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa u martu su u odnosu  na prethodni mjesec zabilježile su rast u sledećim sektorima djelatnosti: Građevinarstvo (5,6 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala (4,2 odsto), Poslovanje sa nekretninama (1,6 odsto), Obrazovanje (0,7 odsto).

Pad je zabilježen u sektorima: Snadbijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (14,2 odsto), Prerađivačka industrija (10,7 odsto), Usluge smještaja i ishrane (4,8 odsto), Informisanje i  komunikacije (4,1 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (3,9 odsto), Vađenje ruda i kamena (tri odsto), Snadbijevanje vodom, upravljanje otpad. vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti (2,6 odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (2,1 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (dva odsto), Administrativne i pomoćne  uslužne djelatnosti (1,7 odsto), Saobraćaj i skladištenje (1,4 odsto), Umjetnost, zabava i rekreacija (1,2 odsto), Državna uprava, obavezno socijalno osiguranje (0,8 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (0,7 odsto) i Ostale  uslužne djelatnosti (0,2 odsto).

Check Also

Od ponoći jeftinije sve vrste goriva

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći će pojeftiniti tri do četiri centa, saopšteno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *