Dakić: Povećanje PDV-a donijeće veću korist nego štetu

Dodajte komentar

Guverner Crne Gore Milojica Dakić ocijenio je sinoć za Glas Amerike da će povećanje PDV sa 17 na 19 odsto donijeti veću korist nego štetu.

„Centralbna banka je u preporukama Vladi predložila i povećanje stope PDV, kao krajnju mjeru ukoliko druge mjere ne daju željene rezultate. Kasnije analize Ministarstva finansija Crne Gore i Svjetske banke su usmjerene u tom pravcu da su mnogo veći benefiti koji se postižu povećanj em PDV nego što su negativni efekti ove mjere. Na kraju krajeva, jedan broj osnovnih namirnica neće biti oporezovan na tom nivou“, kazao je Dakić, koji sa ministrom finansija dr Radojem Žugićem predvodi crnogorsku delegaciju u posjeti MMF i Svjetskoj banci.

Crnogorska delegacija u Vašingtonu sastala se sa izvršnim direktorima Holandske konstituence u MMF i Svjetske banke, koji su ocijenili da su sve zemlje u regionu u krizi, ali da je Crna Gora prva država regiona koja je na putu oporavka.

Guverner Dakić je podsjetio da je stopa PDV-a u drugim zemljama daleko veća nego u Crnoj Gori i dodao da negativne reperkusije ove mjere ne bi trebalo očekivati.

Na pitanje da li se očekuje porast inflacije, guverner je podsjetio da je ona u prošloj godini bila 5,1 odsto.

„Naše su procjene da će se inflacija u ovoj godini kretati između 1,5 i 3,5 odsto. S druge strane očekujemo porast društvenog proizvoda 1,5 odsto. Industrijska proizvodnja je u uporednom periodu takođe porasla 3,3 odsto. Pozitivna kretanja su u zoni zapošljavanja i očekuje se da će Crna Gora u ovoj godini imati umjereni porast“, objasnio je guverner.

Delegacije MMF i Svjetske banke, kako je kazao, podržale su reforme u finansijskom i bankarskom sektoru u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *