Strategija Evropa 2020: Osam zemalja ispunilo ciljeve po pitanju obrazovanja

Dodajte komentar

Danska, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Finska i Švedska su već dostigle ili čak premašile nacionalne ciljeve za 2020. godinu po pitanju unapređivanja obrazovanja.

EU, prema strategiji „Evropa 2020″, koja je usvojena prije tri godine, želi da dostigne nivo od 40 odsto obrazovanih sa fakultetskom diplomom ili diplomom koledža, koji imaju između 30 i 34 godine.

Prema Eurostatu, mnogo zemalja je još daleko od cilja, poput Italije (21,7%), koja je najgora od 27 zemalja EU. Za njom slijede Rumunija (21,8%) i Malta (22,4%). Ovo je veliki kontrast u poređenju sa najuspješnijima kao što su Irska (51,1%), Kipar (49,9%), Luksemburg (49,%) i Litvanija (48,7%).

Ukupno, prosjek EU je porastao na 36%, ili dva procentna poena više nego u 2010. godini, što je Evropska komisija dočekala kao dobru vijest i indikator budućeg razvoja EU.

„Napredak u dostizanju naših obrazovnih ciljeva je pozitivna poruka u vrijeme ekonomske nestabilnosti“, rekla je Andrula Vasiliu, evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

„Poslovi budućnosti će zahtijevati veće kvalifikacije i ove cifre pokazuju da je više mladih ljudi odlučno u dostizanju njihovog punog potencijala“, rekla je Vasiliuova.

Uopšteno, djeluje da su pragovi postavljeni previše nisko za mnoge druge zemlje, koje su bez problema premašile ciljeve EU od 40 odsto.
Prema Komisiji, udio visokoobrazovanih koji imaju između 30 i 34 godine je iznad 40% u 12 zemalja članica (Belgija, Kipar, Danska, Finska, Francuska, Irska, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Španija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Vasiliuova nije negirala da su ciljevi bili prelaki za dostizanje.

„Zemlje su same postavile svoje nacionalne ciljeve, koji su osmišljeni tako da doprinesu opštim evropskim ciljevima“, rekla je Vasiliuova.

Drugi evropski zvaničnici nezvanično ocjenjuju da je granica postavljena prenisko, ali naglašavaju da bi ciljevi trebalo da budu dinamična kategorija i da je prosjek EU bio 34 odsto prilikom utvrđivanja ciljeva 2010. godine i čak niže (32,2 odsto) godinu dana ranije. Sa sadašnjih 36 odsto još ima posla prije dostizanja cilja EU od 40 odsto.   EurActiv.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *