Pao profit „Philips”-a u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Holandski gigant iz oblasti elektronike „Philips“ saopštio je danas da je u prvom kvartalu profit smanjen za 12 odsto u odnosu na isti period lani i potvrdio da u prvoj polovini 2013. očekuje samo skroman rast dobiti.

Uprkos padu neto profita od 162 miliona eura, prodaja energetski efikasnih LED sijalica skočila je za 38 odsto i sada čini 23 odsto ukupne prodaje sijalica, navodi kompanija, a prenosi agencija Frans pres.

Podaci iz prvog kvartala nešto su bolji u odnosu na očekivanja analitičara koji su učestvovali u anketi agencije Dow Jones Newswires. Prihodi kompanije su u datom periodu iznosili 5,26 milijardi eura, jedan odsto manje u odnosu na prva tri mjeseca 2012, uglavnom zbog nepovoljnog deviznog kursa, navodi Philips.

„Potvrđujemo prognozu da će prva polovina 2013. biti spora, zbog negativnih tržišnih trendova, pogotovo u Evropi i SAD“, rekao je izvršni direktor holandske firme Frans van Hauten.

Prateći program rezanja troškova i radnih mjesta, Philips sada ima 116.000 zaposlenih, odnosno 3.800 manje nego lani. Kompanija planira da uruči ukupno 6.700 otkaza. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *