Milenko Drakić za “Dan”: Istjerati Ruse iz KAP-a uz minimalnu nadoknadu

Dodajte komentar

Vlada treba da preuzme Kombinat aluminijuma i plati ruskom CEAK-u minimalnu cijenu, jer oni ništa nijesu uložili u modernizaciju fabrike, iako su obećali da će investirati preko 20 miliona, kazao je u razgovoru za „Dan” svjetski priznati ekspert za aluminijumsku proizvodnju Milenko Drakić.

– Privatizacija KAP-a je bila vrlo pogrešna odluka i fabrika ne može poslovati profitabilno ukoliko se ne modernizuje – istakao je Drakić, koji smatra da bi najprije trebalo uložiti u fabriku za proizvodnju glinice.

– Za proizvodnju 300 hiljada tona glinice bi bilo potrebno ulaganje od 50 dolara po toni i ta investicija bi mogla da se isplati prodajom glinice po međunarodnoj cijeni. Poslije modernizacije, cijena glinice bi bila oko 100 dolara po toni – naveo je Drakić.

Prema njegovim riječima, u KAP-ovoj glinici bi mogla da se proizvodi specijalna glinica, koju u Evropi ne znaju da proizvode i njena cijena je od oko 600 dolara po toni.

– Sa tom glinicom, modernizovana Elektroliza bi smanjila potrošnju električne enegije za minimum 1.500 kilovata po toni proizvedenog aluminijuma. To je, ukoliko KAP proizvodi 100 hiljada tona godišnje, ušteda oko 150 miliona kilovata struje godišnje i modernizacija bi se isplatila za najviše 16 mjeseci – naveo je Drakić, koji je na počeku svoje inženjerske karijere radio tri godine u KAP-u.

Prema njegovim riječima, da je na mjestu premijera Mila Đukanovića, Rusima ne bi platio ni centa, već bi tražio da dug od 400 miliona eura plate Rusal i Glenkor, koji su dobijali aluminijum proizveden u fabrici.

– Ne mogu Glenkor i Rusal da kradu pare od crnogorskog naroda. Glenkor je istjeran iz Francuske, a njihov gazda osuđen na 30 godina zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama. Poslednjeg dana mandata, pomilovo ga je tadašnji predsjednik SAD Bil Klinton, jer je njegov žena bila prijateljica Klintonovoj – kazao je Drakić, koji trenutno radi fizibiliti studiju za modernizaciju aluminijumske fabrike u Zvorniku.

Drakić je naveo da ukoliko Vlada ni nakon što Skupština ponovo usvoji zaključke u parlamentu, ne uspije da raskine ugovor sa Rusima, KAP može imati budućnost jedino ukoliko se CEAK-u naloži da svojim novcem modernizuje fabriku.

Ništa bez preuzimanja

Drakić je kazao da nije detaljno proučavao zaključke koje su Vlada, SNP, Pozitivna i DF predlagali za KAP, ali je naveo da je najbolje da ga Vlada preuzme.

– Preuzeti KAP, modernizovati ga, pa kasnije možda prodati za neku veliku cijenu. Zbog stare tehnologije i nedostatka boksita u Francuskoj su sve glinice i elektrolize zatvorene – rekao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *