Korupcija u EU »teška« 323 milijarde eura

Dodajte komentar

Članice Evropske unije korupcija košta 323 milijarde eura godišnje ili tri puta više nego što je ranije procjenjivano, pokazuje novi izvještaj kojim je narušen imidž Evrope kao predvodnika u borbi s korupcijom.

Procijenjena cijena korupcije je na nivou gotovo trećine predloženog budžeta EU za 2014-2020, a istraživanjem se dovodi u pitanje i uvjerenje da članstvo u EU doprinosi smanjenju korupcije.

Izveštaj Herti škole uprave, privatnog univerziteta iz Berlina, i Bertelsman fondacije ukazalo je i na vezu između korupcije i budžetskih deficita u EU, posebno u Grčkoj i Italiji. Stopa korupcije računata je tako što je Danska, koja je najmanje korumpirana zemlja EU, uzeta kao referentna tačka za procjenu ukupnih gubitaka članica Unije.

„Skandalozno je što su cifre znatno više nego što smo ranije mislili“, istakao je član Budžetskog komiteta Evropskog parlamenta Jens Gajer. Kazao je da novi podatak pokazuje da su korupcija i prevare krupan problem članica EU.

U istraživanju su dovedeni u vezu korupcija vlasti i nizak nivo ubiranja poreza, kao i budžetski manjkovi, što sve može da pomogne da se objasni sadašnja ekonomska situacija u Grčkoj i Italji.

Autorka izvještaja, profesorka Herti škole Alina Munđiu-Pipidi (Mungiu-Pippidi) rekla je da ukupna suma do koje se došlo u istraživanju dokazuje da su institucije EU potcjenjivale cijenu korupcije.

„Kao što se vidi iz izvještaja, jedna od najvažnijih posljedica korupcije su ekonomski problemi koji se povezuju s malim prikupljanjem poreza i visokim budžetskim deficitima“, naglasila je Munđiu-Pipidijeva.   EurActiv.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *