Crnoj Gori prijeti isključenje iz evropskog elektroenergetskog sistema zbog KAP-a

Dodajte komentar

Crnogorski elektroprenosni sistem dobio je upozorenje Srbije, regionalnog regulatora za balansiranje elektroenergetskog sistema, da je odstupanje koje pravi naša zemlja zabrinjavajuće, saznaje Antena M.

Problem predstavlja Kombinat aluminijuma Podgorica, koji od 22. februara ilegalno troši struju. Iz Srbije su apelovali da se problem riješi, te da se sistem što prije dovede u ravnotežu.

Kako saznaje podgorički radio iz CGES-a, odstupanje za sada ne može da ugrozi evropski energetski sistem, ali se može desiti da zbog problema KAP-a trpe drugi potrošači. Ukoliko se problem ne riješi, u krajnjoj mjeri, Crna Gora može biti isključena sa evropskog elektroenergetskog sistema, u kome se svakodnevno razmjenju infomacije, tako da je svaka zemlja upoznata sa problemom naše države.

Inače Crna Gora spada u regulacioni blok sa Makedonijom i Srbijom.

Član skupštinskog Kolegijuma i predsjednik Odbora za ekonomiju, finasije i budžet Aleksandar Damjanović, kaže da problem treba što hitnije da se rješava.

– Može početi da se rješava usvajanjem zaključaka Odbora, koji je na prijedlog poslanika SNP-a, usvojen i proslijeđen parlamentu. Zato postoji i potreba da se u što hitnije Skupština Crne Gore odredi prema tim zaključcima kako bi se riješile ovakve stvari i Crna Gora ne izlaže međunarodnoj blamaži, a i da se rješavaju problemi u krugu država – EPCG – KAP. A najvažnije je da se ispoštuju do kraja zahtjevi radnika u KAP-u i Rudniku boksita. Svako odlaganje ostavlja teške posljedice ne samo na prava zaposlenih, KAP, nego i EPCG, nego i na ekonomiju Crne Gore.

Damjanović dodaje da bi najkasnije do kraja aprila parlament mogao da se izjasni oko eventualnog usvajanja pomenutih zaključaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *