CGES upozorava: KAP može ostati bez struje

Trenutni način rada u Kombinatu aluminijuma predstavlja najveću opasnost za samu fabriku, a najmanji budući poremećaj u snabdijevanju strujom učiniće da se fabrika automatski isključi sa mreže, navodi se u saopštenju Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES koje prenosi RTCG.

U CGES su potvrdili da su u četvrtak dobili upozorenje od koordinatora kontrolnog bloka Srbija, Crna Gora, Makedonija u kojem se naglašava potreba „hitnog prekida nedozvoljenog odstupanja kontrolne oblasti Crna Gora“.

Objašnjavaju da je to odstupanje, posljedica rada KAP-a bez obezbijeđenog ugovora sa snabdjevačem električnom energijom i direktno utiče na sve članice evropske energetske interkonekcije ENTSO-e.

U CGES navode da u skladu sa propisima preduzimaju mjere koje treba da se zadrže u okvirima odnosa KAP-energetski subjekti.

„To znači da ostali potrošači u Crnoj Gori ne bi trebalo da trpe posljedice prije nego što se one reflektuju na KAP. Na žalost, već predugo odlaganje rješavanja pitanja snabdijevanja KAP-a strujom od odgovornih subjekata rezultiralo je ovim upozorernjem, što negativno utiče na rejting CGES-a koji je punopravni član interkonekcije i godinama poštuje sve kriterijume i standarde propisane od ENTSO-e”, ističu u CGES-u.

Navode da bi dalje odlaganje rješenja, u krajnjem moglo rezultirati isključenjem sistema, što bi uzrokovalo brojne probleme i ugrozilo kvalitet snabdijevanja i KAP-a i svih ostalih potrošača.

Crnogorski prenoso očekuje od odgovornih u KAP-a da, u najkraćem roku riješiti ovaj, kako navode, gorući problem.

„Naime, trenutni način rada predstavlja najveću opasnost za samu fabriku, za koju je prekid u napajanju električnom energijom od samo nekoliko sati  siguran put u nesagledive štete, a sistem je već doveden u krajnje nestabilno stanje. I najmanji budući poremećaj učiniće da uređaji automatske zaštite odmah isključe fabriku sa mreže”, zaključuju u CGES-u.

Check Also

Ambasador Ruske Federacije posjetio Asocijaciju menadžera Crne Gore

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Crnoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *