Novi “trend” u Srbiji: Stan u centru za dva na periferiji

Dodajte komentar

Svaki deseti stan koji se oglasi za prodaju na tržištu nekretnina u Srbiji prodaju roditelji koji na taj način žele da riješe stambeno pitanje svoje djece. Za dobijeni novac obično se obezbijede jedan ili dva manja stana i kuća u okolini nekog grada.

Da je riječ o sve češćoj pojavi je potvrdio i predsjednik Udruženja za promet nekretninama Tomislav Sekulić, piše Blic.

– Građani najčešće kupuju iz kredita stanove, ali u posljednje vreme imamo i transakcija u kojima se prodaje veći stan da bi se kupila dva manja. Svaka deseta prodaja je takva – kaže Sekulić.

Sa prosječnom platom u Srbiji od 350 eura, teško da iko može samostalno da kupi stan. Na osnovu takve plate, za nekretninu od pedeset kvadrata koja u prosjeku vrijedi oko 60.000 eura u Beogradu, gotovo nijedna banka neće odobriti stambeni kredit, čak ni uz vrijednu hipoteku.

Prosječna veličina stana u Srbiji je oko 70 metara kvadratnih. Od oko tri miliona stambenih jedinica, brojka ustanovljena na osnovu posljednjeg popisa stanovništva, najviše ima dovosobnih i trosobnih stanova.

Za one koji žele da prodaju veću nekretninu najveći problem je taj što je potražnja za njima manja. Takvi stanovi se tri puta duže prodaju od garsonjera, za kojima je potražnja uvijek veća od ponude.

Garsonjere isplative

Investitori bi rado gradili samo male stanove, ali ih u tome sprječavaju urbanistički planovi. Tačno se zna koliko u odnosu na broj stambenih jedinica zgrada mora da ima parking mesta. Više stanova zahtjeva i veći broj parkirališta koja investitor ne može da obezbijedi i zato mora da gradi i stanove veće kvadrature – kaže Tomislav Sekulić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *