Ko je i kako pobijedio Coca-Colu

Dodajte komentar

Širom svijeta mali lokalni proizvođači gaziranih bezalkoholnih pića gube bitku sa jakom i poznatom konkurencijom poput Coca-Cole.

Međutim onima kojima se interesi ne poklapaju sa divovima, kao što su proizvođači negaziranih sokova, posao može da procvjeta.

Iz Euromonitora stižu podaci da su u Istočnoj Evropi neki lokalni proizvođači sokova ili flaširane vode po učešću na tržištu prestigli Coca-Colu.

U Češkoj prodaja kompanije Karlovarske Mineralni Vody nadmašuje prodaju svih ostalih bezalkoholnih pića.

Slična je situacija i u Hrvatskoj gde Jamnica vodi sa udjelom od 62,6 odsto na tržištu voda.

Slovenački Fruktal koji je prije par godina prodat srpskoj kompaniji Nektar je najjači proizvođač voćnih sokova u ovoj zemlji, a i Estonija ima svog kralja na tržištu voćnih sokova A Le Coq.

Širom ovog regiona Coca-Cola drži najveći deo tržišta bezalkoholnih pića od 22,3 odsto zahvaljujući kako svom gaziranom brendu tako i flaširanoj vodi, energetskim pićima i voćnim sokovima. Međutim nijedan od novijih proizvoda iz poznate kompanije nije se “proslavio” na ovom tržištu.

Od 18 istočnoevropskih zemalja, u pet njih lokalne kompanije potukle su Coca-Colu u prodaji negaziranih sokova. To su Hrvatska, Češka, Estonija, Letonija i Slovenija. 

Naravno i u ovim zemljama ona dominira na tržištu gaziranih pića, ali gazirana pića čine samo 30 procenata ukupne prodaje bezalkoholnih napitaka. Flaširana voda i voćni sokovi u tim zemljama pak čine 56 odsto udjela na tržištu bezalkoholnih pića, i to su lokalni brendovi iskoristili upregnuvši sopstvene resurse.

Recept za uspjeh svih ovih lokalnih proizvođača bio je fokusiranje na sopstvene, lokalne proizvode, ali i stvaranje jakih veza sa potrošačima, piše magazin Biznis&Finansije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *