Dinar-omiljena valuta falsifikatora u Srbiji

Dodajte komentar

Falsifikatori novca u Srbiji vjeruju u domaću valutu, najviše je falsifikuju, a daleko im je najmilija hiljadarka. Od ukupno 5.985 falsifikovanih dinarskih novčanica, koje su lani otkrivene u Srbiji, čak 2.106 je u apoenima od hiljadu dinara, pišu Novosti.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2012. godini je otkrivena čak i jedna lažna novčanica od – 10 dinara! 

Najčešće falsifikovani apoeni dinarskih novčanica su apoeni od 1.000 dinara, zatim 500 dinara i 5.000 dinara, rečeno je „Novostima“ u NBS.

Među lažnim stranim novcem, prednjači upravo evropska valuta.

“Najčešće falsifikovana strana valuta je euro i to u apoenima 200, 50 i 100 eura”, navode u NBS.

“Takođe je čest falsifikat američkog dolara, i to apoen od 100.”

U Srbiji je lani, pored lažnih eura i dolara, otkriveno i tri lažne novčanice bosanske marke, u vrijednosti od 50 i 100 maraka. Da je još omiljena njemačka marka, iako se više od decenije ne koristi za plaćanja među „običnim svijetom“, pokazuje i otkrivenih 300 njemačkih maraka u tri lažne novčanice od po 100. Na spisku je i šest lažnih novčanica popularnog „švajcarca“, ali i dvije britanske funte, dvije novčanice falsifikovanih kanadskih dolara…

Prepoznati falsifikat, pogotovo kada je dobro urađen, prilično je teško. Zato se i dešava da ljudi kojima slučajno lažna novčanica dospije u ruke, bilo kao kursur na pijaci ili (a bilo je slučajeva) čak sa bankomata banke, ne vjeruju da novac „nije pravi“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *