Crnogorski radnici među najniže plaćenim u Evropi

Crnogorski radnik plaćen je po radnom satu neto 2,8 EUR u prosjeku, što je znatno niže nego u zemljama Evropske unije (EU).

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je objavilo da je neto zarada u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila 487 EUR ili 2,8 eura je sat rada. Prosječan broj sati rada je 176 sati u mjesecu.

Iz Ministarstva su za Dnevne novine saopštili da Crna Gora ipak nije na samom dnu evropske ljestvice i da su radnici čak bolje plaćeni nego u nekim članicama EU ili nekim većim državama.

“Različitost u cijeni sata rada karakteristična je i za zemlje koje su članice EU. U Crnoj Gori prosječna bruto zarada po satu je 4,1 EUR”, rekli su iz Ministarstva.

Upoređujući taj podatak sa, kako su naveli, podacima koji su objavljeni na Eurostatu može se zaključiti da je prosječna bruto zarada po satu u Crnoj Gori veća nego u Bugarskoj, Latviji, Letoniji, Rumuniji.

Iz Ministarstva tvrde i da je bruto zarada po satu u Crnoj Gori veća nego u Turskoj i Makedoniji.

Sat rada u Švedskoj prošle godine je bio 39 EUR, a radnici u najsiromašnijoj zemlji EU, Bugarskoj, firmu prosječno koštaju 3,7 EUR, podaci su Eurostata.

Slovenija ima bruto satnicu od 15 EUR, a Češka nešto iznad deset.

“Crna Gora sa sadašnjom cijenom rada, velikom nezaposlenošću, neriješenim stambenim pitanjima za skoro 30 hiljada porodica i blizu deset odsto stanovništva u zoni apsolutnog siromaštva nije poželjna i teško će biti prihvaćena kao ravnopravna članica EU”, smatra predsjednik Glavnog Odbora Unije slobodnih sindikata (USSCG), Vukašin Zogović, prenosi RTCG.me.

Check Also

Osiguravajuća društva fakturisala bruto premiju u iznosu od 9,2 miliona eura

Na osnovu preliminarnih podataka dostavljenih Agenciji za nadzor osiguranja od strane društava za osiguranje, društva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *