Lazović: Izvjesno je povećanje PDV-a prije ljetnje sezone, KAP treba ugasiti

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sitem Vujica Lazović se u emisiji “Načisto”, na televiziji Vijesti kazao da je za gašenje KAP-a jer kako kaže, “od KAP-a u budućnosti možemo očekivati samo veće štete”.

“Svi nekako u uvijenoj formi saopštavaju da treba održati kontinuitet proizvodnje, kako opozicione parije tako DPS, ali je ekonomska realnost neumitna i ja mislim da treba zamrznuti ćelije u KAP-u napraviti socijalni program koji ćemo finansirati od prodaje slobodne elektične energije i da na taj način riješimo problem. U protivnom ulazimo u jednu agoniju koja svakog dana može donositi samo veće štete”, poručio je Lazović, koji je potpredsjednik SDP-a.

Lazović ja kazao da nije vidio studiju Vlade koja pokazuje da KAP-u može biti profitabilan.

Da bi očuvali finansijsku stabilnost i konsolidaciju moraćemo da uzmemo kredit od 50 miliona eura od Svjetske Banke, sa 5 godina grejs perioda na period od 20 godina i uslov za taj kredit je povećanje PDV-a na 19 odsto, saopštio je Lazović.

“Njima je bitan sistem gdje bi oni uložili 50 miliona eura, da on opstane i tako sačuvaju svoj novac kako bi se on vratio i smatraju da bi PDV, koji je sada na najnižem nivou u regionu i među najnižim u Evropi”, kazao je Lazović.

“Ja sam u startu bio protiv tog predloga i tražili smo od predstavnika SB da nam naprave detaljnu analizu šta bi to značilo za naš makroekonomski i makrofiskalni sistem, odnosno, da li bi to povećanje uticalo na povećanje cijena, odnosno, rast inflacije. Njihova analiza govori da to nije bio slučaj u drugim zemljama, da je rast cijena bio kratkoročan, te da bi se kretao od 0,57 do 0,85 odsto, uz zadržavanje niže stope od 7 odsto PDV-a za osnovne namirnice” tvrdi on.

Prema Lazovićevim riječima analiza govori da bi to povećanje trebalo uvesti prije početka turističke sezone, kako bi efekti bili veći, čime bi i turisti ponijeli dio tog tereta.

Na pitanje da li je to izvjesno, Lazović je kazao:

“Sve me je strah da će biti tako… Računamo da ćemo na osnovu toga obezbijediti dodatnih 37 do 40 miliona eura na godišnjem nivou”, rekao je Lazović, uz opasku da će i u tom slučaju stopa PDV-a biti konkurentna u odnosu na ostale zemlje.

On je podsjetio na svoju raniju izjavu da će preispitati svoje učešće u Vladi u slučaju povećanja PDV-a ali je dodao da analize efekata take odluke govore da se taj teret neće prenijeti na inflaciju najugroženije slojeve stanovništva.

„Odluka o tome još nije donijeta, ali ćemo razgovarati o tome narednih dana, kako bi ‘uhvatili’ sjednicu Odbora direktora SB, jer je to uslov za odobravanje kredita“, naveo je Lazović.

On je kazao da je država u ozbiljnoj finansijskoj situaciji, ali ne i dramatičnoj.

„Nije, međutim, ni daleko od toga“, dodao je Lazović.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *