Euro stabilan, stišala se bura nakon ECB-ovih signala o kamatama

Dodajte komentar

Euro se u četvrtak stabilizovao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon što je splasnulo iznenađenje zbog signala iz Evropske centralne banke (ECB) da bi mogla dodatno sniziti ključne kamatne stope kako bi poduprla ekonomski rast u eurozoni.

Euro je ojačao 0,1 posto prema zelenoj novčanici, te se njime trgovalo po 1,3036 dolara. Dan ranije zaključio je trgovinu u minusu od 1,1 posto, što je njegov najveći dnevni postotni pad prema dolaru u 10 mjeseci.

Prema jenu euro je ostao nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 127,80 jena.

Dolar je prema japanskoj valuti oslabio 0,1 posto, kliznuvši na 98,03 jena.

Juče je jedinstvenu evropsku valutu pritisnuo izvještaj u Wall Street Journalu u kojem je citirana izjava člana upravnog vijeća ECB-a Jensa Weidmanna da bi centralna monetarna institucija eurozone mogla dodatno sniziti ključne kamatne stope.

Weidmannove izjave „same po sebi nisu nikakva novost – ECB je već na sastanku u aprilu iskazao sklonost labavljenju monetarne politike i najavio da će pomno pratiti sve informacije”, podsjetio Michael Sneyd iz londonskog ogranka BNP Paribasa.

„Ipak, činjenica da je to rekao član upravnog vijeća ECB-a koji uživa reputaciju najoštrijeg zagovornika borbe protiv inflacije navodi na zaključak da je ECB prilično blizu sniženju kamatnih stopa”, dodaje.

Pojedini analitičari upozoravaju da niže kamate ne znače nužno i slabiji euro. Za razliku od centralne japanske banke i američkog Feda, ECB ne štampa novac kvantitativnim ublažavanjem monetarne politike, što obično slabi valutu, podsjećaju. Napominju takođe da bi niže kamate mogle poboljšati izglede za rast u eurozoni.

Jedinstvena evropska valuta i dalje je ranjiva na političke rizike u zoni primjene jedinstvene evropske valute, s obzirom na predsjedničke izbore u Italiji i nastavljenu neizvjesnost oko Kipra, uprkos tome što je njemački parlament podupro pomoć malenoj ostvrskoj zemlji, piše Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *