EK želi bankarsku uniju bez promjena ugovora

Dodajte komentar

Evropska komisija želi ubrzati reformu bankarskog sektora, ali se ograđuje od njemačkog zahtjeva da je za to potrebna promjena evropskih ugovora, što je de facto veto jer bi taj proces mogao potrajati godinama, pišu evropski mediji.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble zauzeo se za promjenu evropskih ugovora radi uspostave bankarse unije na sastanku sa svojim evropskim kolegama u Dublinu prošle sedmice.Ministri finansija EU-a postigli su u subotu politički dogovor o “prvom stubu” bankarske unije: jedinstvenom nadzoru banaka u eurozoni i drugim državama članicama koje to žele, a za što će biti zadužena Evropska centralna banka (ECB).

Evropska centralna banka neposredno će nadzirati banke s bilansom većim od 30 milijardi eura ili one koje predstavljaju 20 posto BDP-a u državi u kojoj imaju sjedište. U svakoj državi neposredno će biti nadzirane tri najveće banke. Ukupno će pod jedinstvenim evropskim nadzorom biti 150 do 200 banaka.

Schaeuble je na tom sastanku postigao da se dogovoru doda “deklaracija” u kojoj se navodi da bi EU trebao razmotriti uključivanje nove uloge ECB-a u evropske ugovore ako i kada ih se bude mijenjalo.

Njemačka se od samog početka pregovora prošle godine protivi prebrzoj uspostavi bankarse unije i ponovno spominje mogućnost promjene ugovora.

No, Komisija je odlučna već u junu iznijeti prijedloge za “drugi stub” bankarske unije – zajednički evropski sistem za rješavanje bankarskih kriza, koji će omogućiti likvidaciju banaka u poteškoćama. Za to bi bio potreban zajednički fond, koji se, po pravnicima Evropske komisije, može uspostaviti i bez promjena ugovora.

“Treći stub” bankarske unije je uspostava zajedničkog sistema za osiguranje štednih depozita. Po evropskim izvorima, Schaeuble je u Dublinu ipak ostavio otvorenom mogućnost za napredak po pitanju bankarske unije i bez promjena ugovora.

Drugi ministri finansija, uključujući francuskog Pierrea Moscovicija, protive se promjeni ugovora. Na njihovoj strani je i evropski povjerenik za unutrašnje tržište Michel Barnier. U Dublinu je istakao da su reforme moguće “u okviru postojećih ugovora”, a pred zastupnicima Evropskog parlamenta ove sedmice zauzeo se za što je moguće brže usvajanje reforme.

Njemačka vlada odbacila je ove sedmice optužbe da koči uspostavu bankarske unije. Portparol njemačkog ministarstva finansija Martin Kotthaus rekao je da je Njemačka “jako konstruktivna” kada je riječ o pripremi zajedničkih pravila o likvidaciji propalih banaka ili osiguranju štednih depozita.

Ponovno je, međutim, istakao da mora postojati “solidna osnova u evropskim ugovorima” za nove institucije kao što je planirana evropska agencija za zatvaranje banaka koja bi imala ovlašćenja i novac za to. Solidna osnova potrebna je i za zajedničko osiguranje štednih depozita u eurozoni, dodao je.

Njemačko stajalište u Bruxellesu se posmatra u svjetlu njemačkih parlamentarnih izbora u septembru  i do tada se ne očekuje napredak. “Bilo kakav napredak biće zaleđen do septembra”, rekao je jedan evropski izvor, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *