Direktori i dalje ignorišu Vladu

Dodajte komentar

Plantaže, Ulcinjska rivijera i Crnogorska plovidba nijesu poštovale Vladinu odluku o smanjenju zarada koja je usvojena sa setom mjera uštede, nezvanična su saznanja Dnevnih novina.

rema podacima Dnevnih novina, izvršni direktor Ulcinjske rivijere Radomir Mikan Zec mjesečno dobija 1.900 eura, što je skoro duplo više od maksimuma koji je definisala Vlada (dvije prosječne zarade u državi). 

Još bolje je plaćen predsjednik Borda Crnogorske plovidbe Miodrag Krašanac, koji zarađuje 2.200 eura! Vlada i Ministarstvo finansija namjeravaju da urade analizu poštovanja njene odluke, ali i da predlože određene mjere smanjenja troškova.

Kompanije u državnom vlasništvu nijesu u potpunosti sprovele Vladinu odluku o smanjenju zarada čelnim ljudima, a saznanja Dnevnih novina govore da su pojedina primanja u suprotnosti sa logikom. Vlada je propisala da direktori u državnimpreduzećima imaju pravo na dvije prosjčene zarade oko 1.000 eura.

Iz Ministarstva finansija su kazali da su sve aktivnosti fokusirali na jačanje fiskalne discipline svih poreskih obveznika, kao i na odgovorno ponašanje.

“Svaka potrošačka jedinica, lokalna uprava i državna preduzeća moraju se odgovorno odnositi prema novcu poreskih obveznika. Stoga intenzivno radimo na j ačanj u funkcij e unutrašnj e kontrole sa ciljem obezbjeđenja boljih rezultata, ravnomjernog rasporeda tereta krize i, u kraj njem, veće vrijednosti za novac poreskih obveznika. Kada je riječ o državnim preduzećima. Ministarstvo finansija priprema informaciju, odnosno analizu politike zarada i potrošnje u javnim preduzećima i akcionarskim društvima u većinskom državnom vlasništvu”, najavljeno je iz Ministarstva.

Kako su objasnili, kroz pomenutu analizu će se utvrditi da li se poštuju zaključci Vlade iz aprila 2012. godine, koji se odnose na smanjenje zarada rukovodećim licima u javnim ustanovama i preduzećima u kojima Država ima većinsko vlasništvo. Istovremeno će se ispitati poštovanje zaključaka Vlade iz decembra 2012. godine koji su donešeni u okviru paketa mjera za dodatno fiskalno prilagođavanje, a tiču se ograničenja zarade izvršnih direktora na dvije prosječne zarade u Državi u prethodnoj godini, deprofesionalizacije članova upravnih odbora i ograničenja naknada za predsjednika upravnog odbora do jedne prosječne zarade u prethodnoj godini odnosno naknada za članove upravnih odbora do 50 odsto prosječne zarade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *