Dionica Applea od septembra pala 40 posto

Dodajte komentar

Prvi put u deset godina Apple bi mogao objaviti kvartalni gubitak, procjenjuju analitičari s Wall Streeta. Mogućnost iznenadnog zastoja u rastu, nakon što je zarada u finansijskoj godini koja završava s septembrom prošle godine iznosila čak 23 posto, snažno je opteretila Appleove dionice.

Cijena dionica potonula je na najniži nivo u posljednjih godinu dana jer su u srijedu skliznule 5,5 posto na 402,8 dolara, prenosi Poslovni.hr.

Čak je u jednome trenutku pala ispod nivoa od 400 dolara, što je bilo prvi put od 2011. godine.

S druge  strane, posmatra li se sadašnja vrijednost dionice Applea u odnosu na septembar prošle godine kada su dotakle maksimum od 702,1 dolar, riječ je padu od ukupno 40 posto.

Najnoviji pesimizam investitora posljedica je usporavanja pošiljki novih Appleovih proizvoda. Kompanija Cirrus Logic koja za iPhone proizvodi audio čipove kasno u utorak objavila je lošije kvartale rezultate od očekivanih. Zbog toga se njihova dionica stropoštala 15 posto, što je dodatno uznemirilo Appleove ulagače koji ionako već strahuju za budućnost kompanije.

Iako se očekivalo da će tvorac iPhona u martu ili aprilu ove godine lansirati novi iPad, to se nije dogodilo. Uprkos tome što se iz azijskog lanca ponude može čuti da se Apple priprema i za lansiranje novog iPhonea u junu, neki investitori i analitičari vjeruju da se glavni proizvod američke kompanije neće unaprijediti do septmebra, zbog čega bi prodaja u prvoj polovini godine mogla biti slaba.

“Vlada široka zabrinutost što stvara veliki pritisak na dionice Applea jer se sve više očekuje da će rezultati objavljeni u julu biti lošiji od očekivanja. Loša strana cikličnih proizvoda je ta da su potrošači istrenirani da čekaju nove proizvode zbog čega odgađaju kupovinu”, objasnio je Colin Gillis, analitičar BGC Partnersa, prenosi Financial Times.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *