Čuvajte se paprene kupovine kreditnim karticama

Dodajte komentar

Svaki dinar koji potrošimo plaćajući kreditnim rivolving karticama skupo nas košta, a iz duga, najčešće, izlazimo tek poslije nekoliko godina. Zamka kod ove vrste kartica je mjesečno plaćanje svega određenog procenta duga, tako da oni koji nemaju novca da namiruju više od minimalne rate, iz ove vrste kredita teško mogu da se iščupaju.

Roba kupljena na ovaj način može da košta bar 50 odsto više. Tako, televizor, na primjer, koji ovakvom karticom platite 500 eura, na kraju, u najboljem slučaju, „izađe“ na 720 eura, i to po kamati od „svega“ dva odsto mjesečno, i tek nakon tri godine!

– Klijent će trošak od 500 eura otplatiti nakon 37. rate, dok će na ime kamate za to vrijeme izdvojiti 220 eura – navode u jednoj banci, prenose Novosti.

– Ovo je primjer sa nominalnom kamatnom stopom od 24 odsto godišnje, kada nema drugih troškova održavanja kartice, kada se mjesečno plaća uvijek minimalni iznos. I takođe, pod pretpostavkom da klijent ništa više u tom periodu nije platio tom karticom.

A, dodatni trošak je svakako i članarina koju banke zaračunavaju na sve međunarodno priznate kartice, pa ova računica bude prilično skuplja.

Bankari ipak ističu da se korisnici u posljednje vrijeme sve više odlučuju za posebne vrste kartica, kojima može da se plaća na rate i to bez kamate. Neke nude beskamatnu mogućnost i postojećim rivolving karticama, ali na određenim prodajnim mestima.

Trgovci su u Srbiji, umjesto banaka, počeli da kreditiraju kupce, odobravajući pazar i na 12 beskamatnih rata, kada se plaća čekovima. Banke su, pak, u želji da im trgovine „ne preotmu“ mušterije, počele da izdaju i kartice kojima je moguća kupovina na rate bez kamate, uglavnom ukoliko se pazari na određenim prodajnim mestima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *