Abramovič više nije među 10 najbogatijih Rusa

Dodajte komentar

Ruski milijarder Roman Abramovič, vlasnik britanskog fudbalskog kluba Čelsi, nije više jedan od 10 najbogatijih Rusa, objavio je danas časopis Forbs.

Ruski oligarh je izgubio 1,9 milijardi dolara za godinu dana i bogatstvo mu iznosi 10,2 milijardi dolara, što ga svrstava na 13. mjesto Forbsove liste.

Abramovič ima kolekciju umjetničkih djela koja se procijenjuje na milijardu dolara, a samo ove godine je za 60 miliona dolara kupio 400 radova konceptualnog umjetnika Ilje Kabakova.

Prvi na Forbsovoj listi ruskih milijardera je Ališer Usmanov, koji se obogatio u industriji metala i čije se bogatstvo procijenjuje na 17,6 milijardi dolara. On je po bogatstvu 34. u svijetu.

Među ruskim milijarderima su i bivši suvlasnici TNK-BP Mihail Fridman (16,5 milijardi dolara) i Viktor Vekselberg (15,1 milijarda dolara), suvlasnik gasne kompanije Novatek Leonid Mikelson (15,4 milijardi dolara) i predsjednik Lukoil-a Vagit Alekperov (14,8 milijardi dolara).

Prema Forbsu, najbogatija žena u Rusiji je supruga bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, Jelena Baturina, sa bogatstvom koje se procijenjuje na 1,1 milijardu dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *