Kritikovan grub odnos Evropske komisije

Dodajte komentar

Poslanici Evropskog parlamenta oštro su danas kritikovali Evropsku komisiju zbog načina na koji rješava bankarsku krizu na Kipru i ocijenili da je međunarodna trojka dobila previše ovlaštenja.

Trojka, koju čine Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, određuje uslove pod kojima ugrožene članice evrozone dobijaju finansijsku pomoć, a ti uslovi bili su naročito oštri za Kipar.

Austrijski poslanik iz bloka lijevog centra Hanes Svoboda rekao je da je neprihvatljiv grub odnos trojke prema kiparskim ministrima, prenio je Bi-Bi-Si.

Komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren priznao je da su prema Kipru počinjene „greške“.

On je rekao da EU mora da izvuče dvije pouke iz kiparske krize: da bude savršeno jasna kada govori o garancijama za bankarske depozite i da EU mora da ima bankarsku uniju, sa zajedničkim bankarskim supervizorom i jedinstvenim pravilima.

Prvobitni nagovještaj da će na Kipru biti oporezovani i depoziti manji od 100.000 evra izazvao je paniku na ostrvu, dok nisu promijenjeni uslovi pod kojima je Nikozija dobila finansijsku pomoć.

Ova situacija podstakla je sumnje da je panevropska garancija na štedne uloge do 100.000 evra bezvrijedna.

Ren je rekao da je protraćeno vrijeme od novembra 2011. godine, kada je Komisija upozorila Kipar na ekonomske probleme, do juna 2012. godine, kada je Kipar zatražio pomoć.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *