Evropski ulagači oprezni nakon četiri dana oštrog pada cijena

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama cijene akcija jutros blago porasle, nakon oštrog pada četiri dana zaredom, no trguje se oprezno zbog slabih makroekonomskih podataka i poslovnih izvještaja kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija ojačao je do 9,30 sati 0,1 odsto, na 1.149 bodova, nakon što je juče zaronio na najniži nivo od početka godine.

Istovremeno su londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili u plusu između 0,2 i 0,4 odsto.

FTSEurofirst indeks potonuo je od prošloga četvrtka 3,8 odsto, što je njegov najveći četverodnevni pad od jula prošle godine. U odnosu, pak, na svoj najviši nivo u četiri i po godine, dostignut prošloga mjeseca, skliznuo je 5,1 odsto.

I juče su evropske berze ujutro porasle, no poslijepodne su oštro pale, nakon niza slabih makroekonomskih pokazatelja i poslovnih izvještaja kompanija.

„Čini se da jutros ima nekih ponuda za kupovinu, no to se brzo može promijeniti, s obzirom da se čeka nekoliko značajnih ekonomskih podataka iz SAD-a, a posljednjih su dana gotovo svi pokazatelji razočarali. I dalje vjerujem da će FTSEurofirst skliznuti oko 7 odsto s ovogodišnjeg vrhunca, stoga ima još prostora za pad“, kaže Peter Garnry, strateg u Saxo banci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros potonuo 1,2 odsto, na 13.220 bodova, prenosi Capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *